sobota, 20 lutego 2016

Jabłka faszerowane borówkami

Najprostszy w świecie deser, który często robiła moja mama. Chociaż, ona niczym ich nie faszerowała tylko piekła całe, ale u mnie dla odmiany z borówkami. 



Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne tak by nie przebić ich na wylot. 




Borówki u mnie amerykańskie oprószyć odrobiną cynamonu wymieszać i włożyć do jabłek. 



Piec około 0,5 godz. w 180 st.C 
Jabłka powinny być miękkie zdarzy się, że pęknie i wycieknie z nich odrobina soku, ale w jedzeniu to na pewno nie przeszkadza ;)

Jabłka są często spożywane przez diabetyków więc polecam Wam małe urozmaicenie. Borówki możecie zastąpić innymi owocami np. malinami, poziomkami. 

Smacznego :)





Wegetariański obiad VI

6 komentarzy:

  1. Owoce takie jak jabłka smakują świetnie pieczone jak i na surowo, a z dodatkami jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pyszny i prosty deser :) Uwielbiam pieczone jabłka, z borówkami musza być pyszne - za zazwyczaj faszeruję orzechami lub nasączonymi rodzynkami.

    OdpowiedzUsuń
  3. Małgosiu, cudnie wyglądają Twoje jabłuszka :) I pewnie są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosty, ale w prostocie siła :)
    Pieczone jabłka bardzo lubię. Z borówkami z pewnością smakują bosko :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger