niedziela, 10 listopada 2024

Surówka z gotowanych buraczków

Zdarza się Wam wyrzucać buraczki po ugotowaniu barszczu czerwonego? Mnie się zdarza niestety ale ostatnio postanowiłam je wykorzystać. Gotowałam je pokrojone w plasterki. Będę do tego przepisu wracać, jest bardzo dobra.

Składniki:

  • 200 g ugotowanych buraczków 
  • 1 gruszka (150g)
  • 1 jabłko (140g)
  • 20 g rukoli 
  • 80 g sera feta 
  • 20 g orzechów nerkowca+ migdały 
  • Sok z połowy limonki lub cytryny 
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • Szczypta skórki z limonki lub cytryny 
Buraczki odcedzone i wystudzone rozdrobnić w malakserze. Gruszkę i jabłko obrać pokroić w drobną kostkę lub rozdrobnić w malakserze. Rukolę opłukać, osuszyć i można pociąć. Orzechy i migdały rozdrobnić. Fetę rozkruszyć w palcach lub pokroić w kostkę (wedle uznania). Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i schłodzić 15 min. Pyszna na grzanki, jako dodatek do porcji mięsa, warzyw lub solo. 
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życiowe pasje , Blogger