wtorek, 19 stycznia 2016

Mieszanka siemienia, słonecznika i orzechów zamiast mąki.

Alergie... jesteśmy ofiarami żywności przetworzonej, pestycydów, chemii w pożywieniu i w otoczeniu. Kiedy u córki zaczęły pojawiać się wysypki skórne, zaczęłam dużo czytać na temat kuchni bezglutenowej. Postanowiłam ograniczyć jej gluten, zrezygnowałam z podawania jej chleba i o dziwo uczulenie ustąpiło. Zanim zrobimy testy...terminy oczywiście... to muszę ją jakoś ratować. Postanowiłam dotrzymać dziecku towarzystwa i od 2 tygodni dzielnie się trzymamy bez chleba. Myślałam już o upieczeniu chlebka bezglutenowego ale jak na razie nawet nam go nie brakuje, aż dziwne. W moich poszukiwaniach natknęłam się na blog Pani Bożeny Przyjemskiej Niebezpieczne Zboża. Tam też znalazłam świetny zamiennik mąki - posypka uniwersalna, który już wykorzystałam do upieczenia szarlotki sypanej.  Jestem pod wrażeniem. Ciasto wyszło przepyszne (przepis niebawem), a tym czasem prezentuję mieszankę według przepisu Pani Bożeny.




Składniki:

  • 1 szklanka zmielonego siemienia lnianego
  • 2/3 szklanki zmielonego słonecznika
  • 1/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich (w oryginale laskowe lub migdały)


Składniki wymieszać ze sobą i używać do ciast i chlebów zamiast mąki. Siemię i słonecznik można zmielić w młynku do kawy, natomiast orzechy osobno w młynku do orzechów. Uwaga orzechy włoskie również mogą uczulać można je zastąpić migdałami. 

Kochani, życzę zdrowia :)

15 komentarzy:

  1. Super miks :) muszę zrobić i też upiec,, sypaną,, w tej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olcia tylko nie dodaj cukru ja dałam 1/2 szklanki i była za słodka jak dla mnie oczywiście

      Usuń
  2. Na pewno zdrowe i smaczne : )

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł :) chętnie wypróbuje podczas kolejnych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł Małgosiu, czekam na przepisy :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie zamienniki tradycyjnej mąki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zanim odstawi Pani córce gluten proszę zrobić badania. Mój mąż przez 11 lat był niepotrzebnie na diecie bg. Poza tym, dieta bg, jeżeli nie wskazań medycznych, wcale nie jest zdrowa. Zwłaszcza u małych dzieci. Ja wiem, że teraz zewsząd krzyczą o szkodliwości glutenu, ale ja przez prawie 10 lat gotowałam bezglutenowo, przez ostatni rok sporo rozmawiałam z lekarzem na ten temat. Ogranicz zwykłą biała mąkę, jak najbardziej. Ale dopóki nie zrobisz córce testów nie odstawiaj glutenu, bo badania nie wyjdą wiarygodne. Jeżeli faktycznie gluten jej szkodzi, to nie jedząc go nie produkuje przeciwciał. Jeżeli gastroskopia, to kosmki jelitowe nie ulegają niszczeniu, nie dochodzi do stanu zapalnego, nie nasila się.
    Jeżeli testy potwierdzą Twoje przypuszczenia - służę pomocą. To, co mówi p. Przyjemska, Davis, podzieliłabym przez 2.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za cenne informacje, nie odstawiłam całkowicie tylko białe pieczywo, zdarzy się drożdżówka ;) nie potrafię jej do końca wszystkiego zabronić to dziecko jeszcze. Jak będę miała testy w ręce i odpowiednie wytyczne wówczas będę pilnować. Pozdrawiam

      Usuń
  7. Coraz więcej alergii nas dopada. Nie wiadomo kiedy uczuli nas kolejny produkt. Ja tak mam. Bardzo ostrożnie podchodzę do nowych produktów. Ale tą mieszankę wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja jakoś na alergię narzekać nie mogę - dzięki Bogu - ale mieszankę bardzo chętnie wypróbuję :) Czekam na tę sypaną szarlotkę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. spróbowałam zrobić tak jak radzisz i nawet w moim wypiekaczu z panasonica wyszło super! ciasto chleba jest rewelacyjne :) Już prawie z resztą go nie ma :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, sama muszę spróbować zrobić chlebek, eh nie mogę się zebrać

      Usuń
  10. To teraz wyobraź sobie ten zapach chleba, świeżą, chrupiącą skórkę ... Mam nadzieję że pomogłam :) Ja za 15 minut wyciągam swój kolejny z panasonica . Ten przepis jest po prostu genialny :P

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger