niedziela, 15 września 2013

Buraczki z papryką

...zamknięte w słoiku na zimę i nie tylko. Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy. Ona je robiła i ja też je robię, towarzyszą mi od zawsze i będą dotąd, dokąd będę miała siłę i chęci by je robić.



Składniki:
  • 3 kg buraków
  • 4 średnie cebule
  • 30 dag papryki czerwonej (około 3 szt.)
Zalewa:
  • 1 szk. octu 10%
  • 1 szk. wody
  • 3/4 szk. cukru
  • 1 łyżka soli
Buraki ugotować, zetrzeć na grubej tarce. Składniki zalewy wlać do większego i ciemnego garnka. Cebulę i paprykę zemleć (np. w maszynce do mięsa), włożyć do zalewy, zagotować. Do tego dodać zmielone buraczki i zaparzać 10 min. Ważne by buraki były gorące ale nie zagotowane. Od razu wkładać do czystych słoików, zakręcać i pasteryzować 10 min.


Naprawdę rewelacja!

14 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś takie buraczki , ale chyba dodawałam do nich troszkę oleju, właśnie dokładnie nie pamiętam i szukam czegoś podobnego. Zabieram się za gotowanie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie przepadam za olejem w przetworach, jedynie chyba tylko w pomidorach suszonych :) Buraczki polecam są bardzo dobre.

      Usuń
  2. Ocet ilu procentowy, bo jest i 6 i 10% ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja mielę, ty mielesz, on miele. My mielemy, wy mielecie, oni mielą. Mleć, zemleć, umleć.
    Ja mełłem, ty mełłeś (-aś), on mełł. My mełliśmy, wy mełliście, oni mełli.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poprawiam, dziękuję za spostrzegawczość i bardzo przepraszam za wszystkie błędy :) jestem tylko człowiekiem ;)

      Usuń
  4. Przepis od siostry, z którego korzystam jest identyczny i ja nie przepadam za olejem w sałatkach.
    Właśnie dzisiaj mam na tapecie tę sałatkę i już się zabieram do finiszowania.
    Szkoda tylko, że nie mam maszynki ręcznej do mielenia . Moja elektryczna ma gęste sitko więc będę kroić paprykę i cebulę...

    Pozdrawiam serdecznie....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja też używam elektrycznej. Mam takie pośrednie sitko i wychodzi świetnie zmielone. A paprykę i cebulę można potraktować blenderem jak napisała poniżej Krysia :) Pozdrawiam ciepło

      Usuń
  5. Wspaniały dodatek do obiadu. Ja też robię ale jednak dodaje olej. Buraki też ścieram na tarce jarzynowej, ale buraczki i cebulę wrzucam do blendera. Nie mam miazgi. Kiedyś kroiłam w drobną kosteczkę, ale to zbyt długo trwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu nauczyłam się już, że trzeba sobie ułatwiać życie :) Co do oleju mam dylemat. Wiem, że zdrowy jest zimno tłoczony i na surowo.

      Usuń
  6. Mój sprawdzony przepis się gdzieś zapodział i nie pamiętałam proporcji, ale na szczęście trafiłam do ciebie, na buraczki bez dodatku oleju. Oczywiście nikomu nie bronię, tylko nie rozumiem po co go lać tam, gdzie potrzebny nie jest. Fajne masz przepisy i chyba będę zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak bardzo budujące są takie komentarze, dziękuję i pozdrawiam

      Usuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger