sobota, 26 lipca 2014

Leczo - pyszne danie lata

...kiedy obfitość warzyw...nie sposób przejść obok nich obojętnie czując te zapachy świeżości. Zapraszam na leczo.

Składniki na ok. 4 l lecza:
  • 1 cukinia (u mnie 1,2 kg)
  • 4 papryki (2 czerwone, 2 żółte - 700 g)
  • 3 cebule
  • 1 por
  • 100 g fasolki szparagowej zielonej lub żółtej (jaka pod ręką)
  • 3 marchewki (średnie)
  • 500 g kiełbasy zwyczajnej (lub innej jaką lubicie)
  • 250 g wędzonego boczku
  • 100 g koncentratu pomidorowego lub 4 świeże pomidory
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej (lub ostrej - zależy od gustu)
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 l wody
Warzywa umyć pod bieżącą wodą następnie:
- cukinię obrać ze skóry (nie jest to konieczne jeśli cukinia jest młoda i ma miękką skórkę). Pokroić ją wzdłuż na połowę i na ćwiartki. Wyciąć nasiona. Ćwiartki pokroić w 0,5 cm plastry.
- paprykę przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, przepłukać pod bieżącą wodą. Połówki przeciąć jeszcze raz wzdłuż. Gotowe ćwiartki kroić w 0,5 cm piórka.
- z fasolki szparagowej usunąć końce, przekroić na połowę lub 3 części.
- cebulę obrać, pokroić w piórka
- marchewkę obrać pokroić w plastry
- z pora odciąć zielone liście, kroić w plastry lub piórka.
Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę następnie przesmażyć na rozgrzanej suchej patelni. Ściągnąć łyżką cedzakową i na wytopionym tłuszczu podsmażyć cebulę i pora do zeszklenia.
W garnku zagotować wodę dodać fasolkę szparagową i marchewkę, gotować je 5 minut. Dodać paprykę i podsmażony boczek z kiełbasą gotować kolejne 5 - 7 minut. Po tym czasie dołożyć cukinię i cebulę z porem. Gotując cały czas na niewielkim ogniu dodać koncentrat pomidorowy, skrobię kukurydzianą rozmieszaną w 1/4 szkl. zimnej wody. Przyprawić papryką, solą i pieprzem. Całość gotować do miękkości warzyw (u mnie 7 - 10 min). Odstawić na 10 minut i podawać.
Ten sposób gotowania sprawi, że warzywa będą jednakowo obgotowane a nie rozgotowane. 
Zamiast koncentratu pomidorowego można użyć świeżych pomidorów. Należy je sparzyć ściągnąć skórkę wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w grubszą kostkę i dodać do gotowania z papryką.
Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Osobiście nie toleruję papryki, ale kiedy moja mama zrobiła leczo, to się zakochałam haha. Chociaż według nieco innego przepisu, bo nie było w nim ani boczku ani pora (a przynajmniej tego drugiego sobie nie przypominam). Wspomnę, żeby następnym razem dodać boczek, może wyjdzie lepsza wersja już i tak świetnego dania? :)

    Pozdrawiam.
    http://meisterclif.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Warzywne leczo właśnie bulgocze mi na kuchni. Też nie umiem przechodzić obojętnie obok kolorowych straganów z darami lata :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, do tego kawałek bagietki i jestem szczęśliwa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja robię troszkę inaczej, ale tak naprawdę to uwielbiam leczo w każdym wydaniu i o każdej porze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jedno z moich ulubionych dań :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger