Królik w śmietanie
Mięso królicze ma wiele zalet:
- zawiera dużo białka,
- jest bogate w aminokwasy,
- ma małą zawartość cholesterolu,
- pod względem witamin i związków mineralnych przewyższa mięso drobiowe.
Spożywanie królika zaleca się dzieciom i osobom starszym (źródło).
Składniki:
- mięso królika (1,3 kg)
- 700 ml wody
- 250 ml śmietany (u mnie Łowicka 15% ukwaszona)
- 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
- cebula, marchewka
- sól, pieprz
Mięso opłukać, wyporcjować, zamarynować na min 3 godziny a najlepiej na noc (marynata). Do większego garnka (u mnie gęsiarka) wlać wodę zagotować.Mięso zapiec z każdej strony na suchej, teflonowej patelni. Włożyć do wrzątku. Cebulę obrać, zeszklić. Marchewkę oczyścić, drobno pokroić dodać wraz z cebulą do wywaru. Przyprawić solą, pieprzem do smaku. Gotować do miękkości (u mnie 1 godzina). Skrobię rozmieszać w 1/4 szklanki zimnej wody dodać do królika następnie śmietanę, rozmieszać i gotować jeszcze 5 minut.
Można pominąć marynowanie mięsa i dodać zioła z marynaty do wywaru.
Pyszności!
Pyszniutkie mięsko :-)
OdpowiedzUsuńGdzie zaopatrujesz się w króliki? Nigdy nie zwróciłam uwagi na to, czy można je tak zwyczajnie kupić w sklepie. Czy może trzeba zaczaić się z dubeltówką? ;))
OdpowiedzUsuńTen akurat był od sąsiada, które je hoduje :) ale w sklepie w większym centrum handlowym też widziałam.
Usuńświetne mięsko:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, aż chce się jeść :)
OdpowiedzUsuńprzypomniałaś mi danie z mojego dzieciństwa, mam do niego przeogromny sentyment, pyszności !
OdpowiedzUsuńA właśnie... ja pamiętam, że dawniej przynajmniej w moim regionie mięso królika jadało się bardzo często a teraz, większość albo się brzydzi albo nie może jeść bo królik jest "milusi". No jest jak by na niego nie patrzeć... kiedyś hodowało się króliki do jedzenia i ja należę do ludzi, którym to mięso po prostu smakuje :)
OdpowiedzUsuńKróliczek ma bardzo delikatne mięsko,chętnie bym spróbowała Twojego dania:)
OdpowiedzUsuń