Składniki na pulpety:
- 50 dag mięsa wołowego mielonego
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 średnia cebula, 1 ząbek czosnku, 2 suszone pomidory
- szczypta soli, pieprzu, 1/2 łyżeczki przyprawy "pięć smaków"
Cebulę obieram kroję w drobną kostkę, przesmażam na 2 łyżkach oleju do zeszklenia. Czosnek obieram, przeciskam przez praskę, dodaję do cebuli i przesmażam razem pół minutki. Suszone pomidory (np. takie ) kroję w kostkę i dodaję do mięsa razem z cebulą, czosnkiem, jajkiem, bułką i przyprawami. Wszystko dokładnie mieszam, formuję kulki i obtaczam w mące pszennej. Na patelni rozgrzewam olej (3 łyżki) układam pulpety i opiekam z 2 lub 3 stron. Przekładam do miski.
Z podanej ilości składników otrzymałam 12 pulpetów
Składniki na sos:
- 1/2 l wody
- 2,5 łyżki musztardy (u mnie sarepska)
- 1 średnia cebulka, 1 cm kawałek świeżego imbiru
- 1 łyżka Vegety
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
Smacznego!
Mięsko,sos i kasza...prosto i bardzo smacznie-uwielbiam takie jedzonka:)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak Aguś, bardzo prosto i naprawdę smacznie :) pozdrawiam ciepło
Usuńwyśmienity obiadek, pewnie u mnie jutro taki zagości :-)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię :) mielone pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuń