czwartek, 9 stycznia 2014

Pulpety w sosie musztardowym

Bajecznie pyszne! Zrobiłam na obiad z kaszą do tego kiszony ogórek i jestem w niebie ;)) 


Składniki na pulpety:
  • 50 dag mięsa wołowego mielonego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 średnia cebula, 1 ząbek czosnku, 2 suszone pomidory
  • szczypta soli, pieprzu, 1/2 łyżeczki przyprawy "pięć smaków"

 


Cebulę obieram kroję w drobną kostkę, przesmażam na 2 łyżkach oleju do zeszklenia. Czosnek obieram, przeciskam przez praskę, dodaję do cebuli i przesmażam razem pół minutki. Suszone pomidory (np. takie )  kroję w kostkę i dodaję do mięsa razem z cebulą, czosnkiem, jajkiem, bułką i przyprawami. Wszystko dokładnie mieszam, formuję kulki i obtaczam w mące pszennej. Na patelni rozgrzewam olej (3 łyżki) układam pulpety i opiekam z 2 lub 3 stron. Przekładam do miski. 


Z podanej ilości składników otrzymałam 12 pulpetów

Składniki na sos:
  • 1/2 l wody
  • 2,5 łyżki musztardy (u mnie sarepska)
  • 1 średnia cebulka, 1 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżka Vegety
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
Wodę doprowadzam do wrzenia dodaję Vegetę, pokrojoną w kostkę i zeszkloną cebulkę, starty imbir. Gotuję 5 minut dodaję przesmażone pulpety, gotuję kolejne 4-5 minut na małym ogniu. Następnie dodaję musztardę i rozmieszaną w 4 łyżkach zimnej wody skrobię. Doprowadzam do wrzenia i odstawiam. Podałam z kaszą jaglaną, pasują do siebie idealnie ;)

Smacznego!


4 komentarze:

  1. Mięsko,sos i kasza...prosto i bardzo smacznie-uwielbiam takie jedzonka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak Aguś, bardzo prosto i naprawdę smacznie :) pozdrawiam ciepło

      Usuń
  2. wyśmienity obiadek, pewnie u mnie jutro taki zagości :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też bardzo lubię :) mielone pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger