poniedziałek, 12 maja 2014

Kociołek z ziemniakami "cebulki"...

... bo tak właśnie określa się w moim regionie kociołek wypełniony po brzegi ziemniakami z różnymi, pysznymi dodatkami pieczony na ognisku. Jak za dawnych lat spotkania przy ognisku, kiełbasa na patyku pachnąca ogniskowym dymem. Kuchnia mojej mamy, ona używała do "cebulek" garnka z grubym dnem,który układała na rozżarzonym drzewie. Grill jest pyszny, to prawda ale ja w dzieciństwie nie miałam grilla dlatego ognisko jest mi droższe, bliższe memu sercu i Jej pamięci.



Składniki:
  • 3 kg ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • 3 duże cebule
  • 0,5 kg kiełbasy zwyczajnej (Wasza ulubiona)
  • 40 dag boczku wędzonego
  • 1 kapusta głowiasta z luźnymi liśćmi
  • 1,5 łyżki przyprawy do ziemniaków
  • 1 łyżka stołowa Vegety
  • 1 łyżeczka pieprzu 
  • świeży koperek (u mnie mrożony ubiegłoroczny) drobno pokrojony (opcjonalnie)
Jeżeli dodajecie przyprawę do ziemniaków to ona już ma w sobie koperek, pietruszkę, kurkumę i curry jeżeli tak owej nie posiadacie to sami możecie doprawić podobnym składem.

Ziemniaki obieram zalewam zimną wodą by nie poczerniały. Kiełbasę, boczek kroję w kostkę, cebulę w piórka. Podsmażam na patelni kiełbasę z boczkiem, ściągam łyżką cedzakową i na pozostałym tłuszczu przesmażam cebulę. Wszystko do delikatnego zrumienienia. Marchewkę obieram i kroję w plastry lub kostkę.


Ziemniaki odcedzam z wody, kroję w 0,5 cm grubości plastry, przyprawiam.



Kociołek wykładam liśćmi kapusty. Spód powinien być grubiej wyłożony, ja dałam 3 liście + oczywiście brzegi kociołka.


Do niego wkładam ziemniaki wymieszane z dodatkami zakrywam przykrywką i na ogień. 


Najlepiej jest użyć grubszego kawałka drzewa by spokojnie żarzył się pod kociołkiem. U mnie po 1 godzinie były gotowe do spożycia.

Smacznie polecam :)





Mama to potrafi!

18 komentarzy:

  1. To jest to!!! :) Sama rok temu odkryłam, że w piwnicy znajduje się taki kociołek :)
    A potem wszyscy zajadali się takimi pysznościami jak u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko ja mam w planie jeszcze widełki na kiełbaski. Ma całkowicie inny smak niż grillowa :)

      Usuń
    2. Oj tak :) zdecydowanie lepszy :) aż się głodna zrobiłam- chyba najwyższa pora na śniadanie ;)

      Usuń
  2. oj to musi być przepyszne, aromatyczne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo tak Gosiu pamiętam te wspaniałe ogniska :) Przyjechałam do kuzyna na takie ognisko z kociołkiem a póżniej poznałam męża :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała, prosta potrawa:) Przygotowywałam coś podobnego dawno temu , jeszcze w akademiku, tyle że w prodiżu, więc do smaku tego z ogniska było mu daleko...ale i tak smakowało wszystkim dookoła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniczko, można zrobić coś takiego bez kapusty w naczyniu żaroodpornym w piekarniku też jest bajeczne :)

      Usuń
  5. Ognisko...kiełbasa pieczona na patyku,ziemniaczki w popiele,czasem kukurydza lub chleb...ach te czasy dzieciństwa:)Twoje danie Gosiu rewelacyjne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz Aguś moja babka piekła jeszcze na ognisku kalarepę i przyznam się, że była świetna. Gruby plaster nabity na patyk a i oczywiście jabłka! Pychota

      Usuń
  6. Wygląda bosko! Takie pokusy na noc :(

    Świetny blog!:)

    Zapraszam do mnie!
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie cos ciekawego :)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie, fajnie, że Ci się podoba. Z pewnością znajdę, zaglądnę. Pozdrawiam

      Usuń
  7. Znam kociołek od kilku lat nad jeziorem z niego korzystamy :) uwielbiam warzywka z niego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też znam kociołek od kilku lat i nie ma nic lepszego ;-) o mniam mniam ;-b

    OdpowiedzUsuń
  9. Potrawa z mojego regionu, u nas nazywa się ziemniaki prażone lub pieczone.

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger