Przepis jak to mówią z "dziada pradziada" stara poczciwa ziemniaczanka. Gotują wszyscy i każdy inaczej :)
A tak gotuję ja:
Składniki:
- 70 dag obranych ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 20 dag kości wieprzowej lub skrzydełko z kurczaka
- 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 ziarna jałowca, 2 gałązki świeżego lub suszonego rozmarynu, 1 łyżka przyprawy typu Vegeta
- 2 l wody
- 2 łyżki "Barszcz biały" z torebki (u mnie Winiary), sól, pieprz
Kości najlepiej "schabowe" przepłukuję zalewam zimną wodą i wstawiam na ogień, dodaję opieczoną z obu stron cebulę, obrany ząbek czosnku, oczyszczoną pietruszkę i seler oraz przyprawy (liść, ziele, jałowiec, rozmaryn, Vegeta). Gotuję wywar 0,5 godziny. W tym czasie obieram ziemniaki i marchewki. Przepłukuję i kroję: ziemniaki w kostkę, marchewki w krążki. Wywar przecedzam zalewam nim pokrojone warzywa, gotuję 15 min. od zagotowania. Należy sprawdzać twardość ziemniaków, są różne odmiany i różny czas ich gotowania. 2 łyżki barszczu z torebki mieszam w 1/2 szk. zimnej wody dodaję do zupy. Doprowadzam do wrzenia i odstawiam na 10 minut. Doprawiam solą, pieprzem. Podaję.
Smak dzieciństwa :)
Ps. Można dodać do niej pokrojoną w kostkę podsmażoną kiełbaskę lub pokrojony plasterek wędzonego boczku. Gotujemy razem z ziemniakami i marchewką. Całkowicie zmienia smak zupy na jej korzyść oczywiście.
Polecam spróbować obu wariantów :)
Szczerze powiedziawszy o takiej zupie nie słyszałam.
OdpowiedzUsuńAle wygląda całkiem apetycznie :)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie
O! to jestem zaskoczona, być może w moim regionie jest ona tak popularna. Zachęcam do zrobienia
UsuńOch,taka tradycyjna,jak z dzieciństwa-uwielbiam,moja Mama troszkę inne przyprawy dodawała i napewno był tam majeranek:)pycha!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystkie zupki :) Ziemniaczaną szczególnie, smakowita i pożywna :)
OdpowiedzUsuńPożywna bardzo, miseczka takiej zupy i obiad z głowy jak dla mnie oczywiście :) dziękuję za komentarze, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWypróbuję Twój przepis.
OdpowiedzUsuńBędzie mi niezmiernie miło :)
Usuń