środa, 8 stycznia 2014

Zupa ziemniaczana

Przepis jak to mówią z "dziada pradziada" stara poczciwa ziemniaczanka. Gotują wszyscy i każdy inaczej :)
A tak gotuję ja:


Składniki:
  • 70 dag obranych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 dag kości wieprzowej lub skrzydełko z kurczaka
  • 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 ziarna jałowca, 2 gałązki świeżego lub suszonego rozmarynu, 1 łyżka przyprawy typu Vegeta
  • 2 l wody
  • 2 łyżki "Barszcz biały" z torebki (u mnie Winiary), sól, pieprz
Kości najlepiej "schabowe" przepłukuję zalewam zimną wodą i wstawiam na ogień, dodaję opieczoną z obu stron cebulę, obrany ząbek czosnku, oczyszczoną pietruszkę i seler oraz przyprawy (liść, ziele, jałowiec, rozmaryn, Vegeta). Gotuję wywar 0,5 godziny. W tym czasie obieram ziemniaki i marchewki. Przepłukuję i kroję: ziemniaki w kostkę, marchewki w krążki. Wywar przecedzam zalewam nim pokrojone warzywa, gotuję 15 min. od zagotowania. Należy sprawdzać twardość ziemniaków, są różne odmiany i różny czas ich gotowania. 2 łyżki barszczu z torebki mieszam w 1/2 szk. zimnej wody dodaję do zupy. Doprowadzam do wrzenia i odstawiam na 10 minut. Doprawiam solą, pieprzem. Podaję.


Smak dzieciństwa :)

Ps. Można dodać do niej pokrojoną w kostkę podsmażoną kiełbaskę lub pokrojony plasterek wędzonego boczku. Gotujemy razem z ziemniakami i marchewką. Całkowicie zmienia smak zupy na jej korzyść oczywiście.

Polecam spróbować obu wariantów :)
 

7 komentarzy:

  1. Szczerze powiedziawszy o takiej zupie nie słyszałam.
    Ale wygląda całkiem apetycznie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! to jestem zaskoczona, być może w moim regionie jest ona tak popularna. Zachęcam do zrobienia

      Usuń
  2. Och,taka tradycyjna,jak z dzieciństwa-uwielbiam,moja Mama troszkę inne przyprawy dodawała i napewno był tam majeranek:)pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszystkie zupki :) Ziemniaczaną szczególnie, smakowita i pożywna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pożywna bardzo, miseczka takiej zupy i obiad z głowy jak dla mnie oczywiście :) dziękuję za komentarze, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger