W ubiegłym roku suszyłam pomidory i robiłam je w zalewie z ziołami. W tym troszkę postąpiłam eksperymentalnie do ziół dodałam kapary. Sama jestem ciekawa jaki będą miały smak. Polecam Wam ten link dowiecie się z niego jak suszyć pomidory. Sama też bazowałam na tym przepisie.
Składniki:
- 3 kg pomidorów lima
- sól do smaku
- ocet balsamiczny
- zioła: bazylia, rozmaryn, mięta, oregano
- czosnek
- chili
- kapary
- olej rzepakowy z domieszką oliwy z oliwek około1litra
Pomidory kroję na połówki, solę delikatnie i suszę. U mnie trwało to 9 godzin (piekarnik gazowy bez termoobiegu) przy uchylonych drzwiczkach i temperaturze 80 - 90 st. Po wysuszeniu skropiłam łyżką octu balsamicznego. Do słoiczków ułożyłam kolejno gałązkę bazylii, rozmarynu, mięty, 1cm suszonej papryczki chili, 1 ząbek pokrojonego czosnku. Na to ułożyłam pomidory (do 3/4 wysokości) a na wierzch 6 kaparów i gałązkę oregano. Zalałam gorącym olejem tak by przykrył pomidory. Zakręciłam i obróciłam do góry dnem, zawekowały się. Uwaga na olej powinien być dobrze ciepły ale nie za gorący ponieważ może Wam spalić pomidory.
Na 1 blaszkę weszło 1,5 kg pomidorów. Z tego mam 2 słoiczki 1/2 l. Zalałam tą porcję 1/2 l oleju.
Polecam i życzę cierpliwości w suszeniu. Opłaci się;)
Zauważyłam: susząc pomidory w 60 st. w moim piekarniku(gazowy bez termoobiegu) wymagają około 13 godzin jest większy ubytek pomidorów. Z 1,5 kg zrobiłam 1 0,5l słoik. Susząc w 90 st. potrzebowały około 9 godzin, z wierzchu się zasuszyły a spód był miękki. Nie widzę na dzień dzisiejszy, żeby się zepsuły. Nie zdążą, zjem! ;)
Gdyby nie to 9 godzinne suszenie już bym grzała na bazar po pomidory, ale może w jakiś chłodny dzień ;) Kto wie, może wypróbuję.
OdpowiedzUsuńOpłaca się przecierpieć, otwarłam dzisiaj słoiczek są cudowne, naprawdę!!! Zrobiłam roladki z indyka i nadziałam pomidorami,czy do jajecznicy, czy do pomidorówki, do omleta, do pizzy, do pasty jajecznej. Można by wyliczać i wyliczać i tworzyć bez końca.
UsuńKochana nie pożałujesz;)
wWniebo lepsze od kupnych. Chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńWitam Cię kochana, cieszę się, że dołączyłaś do bloga :) pomidory polecam są rewelacyjne
Usuń