Składniki na placki ziemniaczane:
- 1 kg obranych ziemniaków
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 duża cebula
- 1,5 łyżeczki soli, 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
- skrobia
- 1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
Ziemniaki ścieram na drobnych oczkach, przekładam na durszlak ułożony na garnku lub szerokiej misce na ok.1 min.by obciekły z nadmiaru soku. W tym czasie obieram i kroję cebulę w drobną kostkę. Ziemniaki przekładam do garnka dodaję cebulę, jajko, mąkę, przyprawy oraz skrobię, która została na dnie naczynia po zlaniu wody ziemniaczanej. Można dodać łyżkę śmietany wówczas nie będą szybko ciemnieć.
Wszystko razem mieszam. Na rozgrzaną patelnię z 4 łyżkami oleju nakładam po 2 stołowe łyżki na każdy placek. Formuję łyżką na 1cm grubości placek. Po zrumienieniu przewracam na drugą stronę, dolewam 1 - 2 łyżki oleju. Po usmażeniu z obu stron, przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Można podawać je z sosem pieczarkowym (np. tym), polane śmietaną i posypane cukrem, czy po węgiersku. Są pyszne w każdej postaci. Osobiście lubię same ze szklanką mleka :)
Na złoto przysmażone,pyszne,takie jak lubię:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) Chyba zrobię w weekend :)
OdpowiedzUsuńPolecam, są przepisy gdzie nie odsącza się ziemniaków a dodaje więcej mąki. Niestety miałam po nich rewolucje żołądkowe :( nie wszystko mogę jeść
OdpowiedzUsuńUwielbiam placki ziemniaczane, potrafię ich zjeść bardzo dużo.
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają takie przyrumienione.
Nie powinno się dolewać oleju w czasie smażenia bo wtedy placek pije go intensywnie a nie smaży się na nim
OdpowiedzUsuńCenna wskazówka, dziękuję :)
Usuń
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają, chętnie bym jednego schrupała - pozdrawiam :-)
Halinko, koniecznie zrób :)
Usuń