sobota, 23 listopada 2013

Pieczone żeberka

Skoro była marynata do żeberek w poprzednim poście to jak się nie pochwalić efektami ;)




  • 70 dag żeberek
  • marynata
  • 3 średnie cebule
Opłukane żeberka marynuję minimum 2 godziny (najlepiej zostawić na noc). Rozgrzewam patelnię i opiekam szybko (bez tłuszczu) z każdej strony tak by chwyciły ładny kolor a nie przypaliły się. Ściągam z ognia wkładam do rękawa do pieczenia spinam z obu stron, układam w naczyniu żaroodpornym i piekę 1 godzinę w 200 st. Po godzinie wyciągam przekłuwam rękaw patyczkiem do szaszłyków i sprawdzam mięso jeśli jest miękkie wyciągam i podaję. Jeśli troszkę mu brakuje, przecinam rękaw polewam mięso tłuszczem, który się wytopił i pozostawiam jeszcze 1/2 godz. Cebulę obieram, kroję w piórka i przesmażam na patelni. Podaję jako dodatek do żeberek.



Podałam z ziemniakami i kiszonym ogórkiem, aczkolwiek kapusta zasmażana byłaby również mile widziana :)


2 komentarze:

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger