poniedziałek, 25 listopada 2013

Zakwas na żurek

Przepis dostałam od Pani Ani, za który jej z całego serca dziękuję. Barszcz czy żurek na tym zakwasie jest uwierzcie mi rewelacyjny!




Składniki:
  • 2,5 l ciepłej, przegotowanej wody

  • 150 g mąki żytniej razowej
  • 150 g mąki żytniej ekologicznej
  • 1/2 główki czosnku polskiego (4 ząbki obrany lekko zmiażdżony)
  • 2 listki laurowe duże
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu
  • 2 - 3 goździki
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1/2 łyżki Vegety
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka gotowego zakwasu z mąką lub skórka z chleba razowego
Do glinianego garnka lub dużego słoika przekładam składniki, zalewam ciepłą wodą, mieszam, przykrywam lnianą ściereczką spinam gumką, odstawiam w ciepłe miejsce. Powinien się kisić 4, 5dni. Mieszamy od czasu do czasu np.3 x dziennie. Kiedy przestanie szumieć zbieram z wierzchu przyprawy i inne szumowiny. Mieszam dokładnie i przelewam do butelek. 




Polecam gorąco!



6 komentarzy:

  1. Nie ma jak zrobiony samemu domowy zakwas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż wstyd się przyznać ,że robię go od miesiąca. Jeszcze kusi mnie zakwas chlebowy i pieczony z niego chleb...

      Usuń
  2. Zazdroszczę:)domowy zakwas to skarb!

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowy zakwas nie ma sobie równych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochani jestem nim zachwycona :) z ręką na sercu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja babcia i mama zawsze robiły taki zakwas. Dzięki Małgosiu za ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger