czwartek, 21 listopada 2013

Marynata do żeberek

Jeżeli macie ochotę na nieco inny smak żeberek to koniecznie wypróbujcie tą marynatę.


Składniki:
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • po 1/2 łyżeczki imbiru, papryki słodkiej, miodu, soli, estragonu oraz szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 2 ziela angielskie, 2 goździki, 1 liść laurowy, (2 jałowce - opcjonalnie)
Do soku z cytryny dodać obrany i zmiażdżony czosnek, sos sojowy i resztę przypraw. Ziarna ziela i jałowca zmiażdżyć, goździki bardzo dokładnie tak by został proszek. Liść można zostawić w całości. Wszystko dokładnie wymieszać, zalać marynatą żeberka (u mnie 70 dag żeberek) i zostawić najlepiej na noc. Nabiorą wspaniałego smaku. Można je również odstawić na 2 godziny do lodówki i upiec na obiad też będą pyszne. Sprawdziłam, polecam gorąco!


4 komentarze:

  1. mam pytanie odnośnie marynaty; w miseczce jest jej sporo czy do składu marynaty dadaje się oliwy bądź
    oleju,bo nawet z jednej łyzki sosu soj. i miodu to ta konsystencja nie wystarczy nawet na 5 zeberek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać 1 lub 2 łyżki, ja nie dodawałam, z połówki cytryny miałam 3 łyżki soku, poza tym z mięsa też się wytapia tłuszcz podczas pieczenia więc nie chciałam przesadzić. Nie miałam dużo żeberek około 60 - 70 dag. Na tą ilość mięsa wystarczyło, zalałam marynatą i wszystko razem wymieszałam by mięso dokładnie się z nią połączyło.

      Usuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger