Spaghetti z ziołami i pomidorami
Zioła nadadzą Waszym potrawom cudownego aromatu i smaku. Mam to szczęście, że wejdę w ogródek i otaczam się ich zapachami bazylią, miętą, rozmarynem... ok to przejdźmy do rzeczy. Dzisiaj ubzdurałam sobie spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i ziołami.
Składniki:
- 250 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
- 500 g mielonego mięsa indyczego
- przyprawy: papryka słodka, curry, gałka muszkatołowa
- garść ziół (oregano, bazylia, mięta, rozmaryn, melisa)
- przecier pomidorowy domowej roboty 250 ml lub 3 łyżeczki koncentratu
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 15 - 20 pomidorków koktajlowych
- 1 szklanka wody
- ser żółty 20g do posypania (opcjonalnie)
Pomidorki koktajlowe zalewam wrzątkiem na minutę, przelewam zimną wodą na durszlaku i ściągam skórę. Cebulę obieram kroję w kostkę przesmażam na łyże oliwy, dodaję obrany, zmiażdżony czosnek. Smażę razem około 1 minuty, dodaję mięso przyprawiam i smażę do delikatnego zrumienienia. Dolewam wodę dodaję przecier pomidorowy i drobno pokrojone zioła. Duszę około 5 minut wrzucam pomidory, przykrywam i odstawiam sos. W między czasie do wrzącej posolonej wody daję makaron i gotuję 7-8 minut od zagotowania na delikatnym ogniu (będzie al'dente). Należy przemieszać od czasu do czasu by nie przywarł. Makaron wykładam na talerz, polewam sosem i posypuję startym serem u mnie edamski, miałam pod ręką, aczkolwiek parmezan jest wyśmienity.
Smacznego!
Zioła są dobreeeeeeeee
OdpowiedzUsuńTeż mam w ogródku i właśnie myślę nad zamrożeniem tego co mam, a kupić nowe i dać na parapet.
Ja zerwałam i ususzyłam
Usuń