wtorek, 27 sierpnia 2013

Spaghetti z ziołami i pomidorami

Zioła nadadzą Waszym potrawom cudownego aromatu i smaku. Mam to szczęście, że wejdę w ogródek i otaczam się ich zapachami bazylią, miętą, rozmarynem... ok to przejdźmy do rzeczy. Dzisiaj ubzdurałam sobie spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i ziołami.


Składniki:
  • 250 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
  • 500 g mielonego mięsa indyczego
  • przyprawy: papryka słodka, curry, gałka muszkatołowa 
  • garść ziół (oregano, bazylia, mięta, rozmaryn, melisa)
  • przecier pomidorowy domowej roboty 250 ml lub 3 łyżeczki koncentratu
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 - 20 pomidorków koktajlowych
  • 1 szklanka wody
  • ser żółty 20g do posypania (opcjonalnie)
Pomidorki koktajlowe zalewam wrzątkiem na minutę, przelewam zimną wodą na durszlaku i ściągam skórę. Cebulę obieram kroję w kostkę przesmażam na łyże oliwy, dodaję obrany, zmiażdżony czosnek. Smażę razem około 1 minuty, dodaję mięso przyprawiam i smażę do delikatnego zrumienienia. Dolewam wodę dodaję przecier pomidorowy i drobno pokrojone zioła. Duszę około 5 minut wrzucam pomidory, przykrywam i odstawiam sos. W między czasie do wrzącej posolonej wody daję makaron i gotuję 7-8 minut od zagotowania na delikatnym ogniu (będzie al'dente). Należy przemieszać od czasu do czasu by nie przywarł. Makaron wykładam na talerz, polewam sosem i posypuję startym serem u mnie edamski, miałam pod ręką, aczkolwiek parmezan jest wyśmienity.


Smacznego!


2 komentarze:

  1. Zioła są dobreeeeeeeee
    Też mam w ogródku i właśnie myślę nad zamrożeniem tego co mam, a kupić nowe i dać na parapet.

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger