Świetna na obiad, syta i oczywiście kaloryczna ;) ale.... grzechu warta...
Składniki:
- 250 g makaronu pełnoziarnistego świderki
- mała bulwa kopru włoskiego
- 3 marchewki
- średniej wielkości por
- 1 cebula
- 500 g mięsa mielonego indyczego
- 200 g sera żółtego (u mnie Gouda)
- przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatołowa, papryka słodka
- sos beszamelowy robiłam wg. tego przepisu
Makaron należy ugotować al'dente. Warzywa oczyścić, koper drobno pokroić, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, cebulę w piórka, por w półksiężyce. Na łyżce oliwy podsmażam cebulę i por. Gdy się delikatnie zrumienią dodaję marchewkę i koper przesmażam razem 5 minut i podlewam 1/2 szk. wody. Warzywa przekładam do mniejszego garnka gdzie muszą się jeszcze 15 min poddusić. Mięso przyprawiam, przesmażam na suchej patelni, łączę z warzywami. Na spód naczynia żaroodpornego daję 1/2 sosu beszamelowego, na to 1/2 makaronu, cały farsz, makaron, beszamel. Zapiekam 15 minut w 160st. następnie rozsypuję na zapiekankę grubo starty ser i zapiekam jeszcze do 10minut tak by ser się rozpuścił i był ciągnący a nie spieczony.
Bomba kaloryczna :( ale jaka dobra ;)
Takiej jeszcze nie jadłam, ale na pewno grzechu warta :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić :)
UsuńWYPRUBUJE
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło, daj znać czy ci smakowała :) pozdrawiam ciepło
UsuńOjj tak, warta grzechu, bo wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie :)
Usuń