poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Zapiekanka z makaronu

Świetna na obiad, syta i oczywiście kaloryczna ;) ale.... grzechu warta...



Składniki:
  • 250 g makaronu pełnoziarnistego świderki
  • mała bulwa kopru włoskiego
  • 3 marchewki
  • średniej wielkości por
  • 1 cebula
  • 500 g mięsa mielonego indyczego
  • 200 g sera żółtego (u mnie Gouda) 
  • przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatołowa, papryka słodka 
  • sos beszamelowy robiłam wg. tego przepisu
Makaron należy ugotować al'dente. Warzywa oczyścić, koper drobno pokroić, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, cebulę w piórka, por w półksiężyce. Na łyżce oliwy podsmażam cebulę i por. Gdy się delikatnie zrumienią dodaję marchewkę i koper przesmażam razem 5 minut i podlewam 1/2 szk. wody. Warzywa przekładam do mniejszego garnka gdzie muszą się jeszcze 15 min poddusić. Mięso przyprawiam, przesmażam na suchej patelni, łączę z warzywami. Na spód naczynia żaroodpornego daję 1/2 sosu beszamelowego, na to 1/2 makaronu, cały farsz, makaron, beszamel. Zapiekam 15 minut w 160st. następnie rozsypuję na zapiekankę grubo starty ser i zapiekam jeszcze do 10minut tak by ser się rozpuścił i był ciągnący a nie spieczony.


Bomba kaloryczna :( ale jaka dobra ;)


6 komentarzy:

  1. Takiej jeszcze nie jadłam, ale na pewno grzechu warta :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Będzie mi bardzo miło, daj znać czy ci smakowała :) pozdrawiam ciepło

      Usuń
  3. Ojj tak, warta grzechu, bo wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger