Przecier pomidorowy
Pomidory zawierają dużo witaminy C,E,K oraz z grupy B, PP. Mikro- i makroelementy jak potas oraz wapń, żelazo, miedź, kobalt i mangan. Chyba nie muszę już Was przekonywać, że warto robić przetwory z pomidorów. Ja robię to dla moich szkrabów, niektórzy pytają mnie czy się to opłaca. Szczerze mówiąc nie wiem nigdy tego nie przeliczałam. Myślę, że nasze zdrowie jest bezcenne i warto o nie zadbać!
Składniki:
- 3 kg dojrzałych pomidorów
- 1 łyżeczka kwasku lub sok z połówki cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
Pomidory przepłukuję z zanieczyszczeń, kroję na mniejsze części i mielę w maszynce do mięsa lub w malakserze (co mam pod ręką ). Przekładam do garnka z grubym spodem, dodaję kwasek, sól, cukier. Gotuję około 3 godziny na niewielkim ogniu. Czas ten jest uzależniony od ilości wody w pomidorach. Wystarczy, że zredukuje się Wam o połowę. Przecieram drewnianą łyżką przez gęste sito. Pozostaną pestki i resztki nie zmielonych skórek. Celowo nie ściągam wcześniej skóry z pomidorów. Przecier zyskuje na kolorze.
Taki właśnie przecier przelewam do butelek po sokach lub do małych słoiczków po przecierach i pasteryzuję 10 min od zagotowania.
Z podanej ilości pomidorów zyskałam 4 butelki 250ml. Zupa z takiego przecieru jest cudowna w smaku.
Polecam!
Też robię przecier, ale ekspresowo: http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2011/09/przecier-pomidorowy-dla-zapracowanych.html
OdpowiedzUsuńPyszny
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńtaki przecier to skarb na zimę :) zapraszam do mnie na różne sezonowe przetwory, również przecier przecier pomidorowy
OdpowiedzUsuńsuper przepis wielkie dzieki
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :) pozdrawiam
Usuń