środa, 21 sierpnia 2013

Przecier pomidorowy

Pomidory zawierają dużo witaminy C,E,K oraz z grupy B, PP. Mikro- i makroelementy jak potas oraz wapń, żelazo, miedź, kobalt i mangan. Chyba nie muszę już Was przekonywać, że warto robić przetwory z pomidorów. Ja robię to dla moich szkrabów, niektórzy pytają mnie czy się to opłaca. Szczerze mówiąc nie wiem nigdy tego nie przeliczałam. Myślę, że nasze zdrowie jest bezcenne i warto o nie zadbać!


Składniki:
  • 3 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 łyżeczka kwasku lub sok z połówki cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli



Pomidory przepłukuję z zanieczyszczeń, kroję na mniejsze części i mielę w maszynce do mięsa lub w malakserze (co mam pod ręką ). Przekładam do garnka z grubym spodem, dodaję kwasek, sól, cukier. Gotuję około 3 godziny na niewielkim ogniu. Czas ten jest uzależniony od ilości wody w pomidorach. Wystarczy, że zredukuje się Wam o połowę. Przecieram drewnianą łyżką przez gęste sito. Pozostaną pestki i resztki nie zmielonych skórek. Celowo nie ściągam wcześniej skóry z pomidorów. Przecier zyskuje na kolorze.



Taki właśnie przecier przelewam do butelek po sokach lub do małych słoiczków po przecierach i pasteryzuję 10 min od zagotowania. 
Z podanej ilości pomidorów zyskałam 4 butelki 250ml. Zupa z takiego przecieru jest cudowna w smaku.

Polecam!


 

6 komentarzy:

  1. Też robię przecier, ale ekspresowo: http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2011/09/przecier-pomidorowy-dla-zapracowanych.html

    OdpowiedzUsuń
  2. taki przecier to skarb na zimę :) zapraszam do mnie na różne sezonowe przetwory, również przecier przecier pomidorowy

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger