poniedziałek, 19 czerwca 2023

Ryba pieczona w ziołach

Bardzo prosty, niewymagający przepis na świeżą rybę pieczoną w całości. Mogłabym powiedzieć, że całkiem zdrowo i dietetycznie ;) Zioła dałam w postaci całych gałązek ale lepiej jest pokroić lub dodać suszone. Przyklejają się do skórki. 

Składniki:

  • 1100 g ryby oczyszczonej (u mnie sandacz) 
  • sól, pieprz cytrynowy
  • zioła: tymianek, bazylia, oregano, pietruszka po 2 gałązki 
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka oleju (u mnie ryżowy) 


Świeżą, oczyszczoną, umytą rybę przyprawić solą i pieprzem z obu stron i w środku. Masło włożyć do środka rybki. Świeże zioła opłukać i podzielić na 2 części z każdego rodzaju. Jedną część ziół rozłożyć na spodzie rękawa do pieczenia, polać je odrobiną oleju. Na nich ułożyć rybę i resztę ziół na wierzch ryby. Skropić olejem. Zawiązać rękaw, wstawić do nagrzanego do 220°C piekarnika. Piec 30 - 40 minut góra/dół. Trzeba skontrolować po 30 minutach i zobaczyć czy jest upieczona. Skórka powinna się zarumienić na złoto :) 

Smacznego :* 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życiowe pasje , Blogger