Bardzo prosty, niewymagający przepis na świeżą rybę pieczoną w całości. Mogłabym powiedzieć, że całkiem zdrowo i dietetycznie ;) Zioła dałam w postaci całych gałązek ale lepiej jest pokroić lub dodać suszone. Przyklejają się do skórki.
Składniki:
- 1100 g ryby oczyszczonej (u mnie sandacz)
- sól, pieprz cytrynowy
- zioła: tymianek, bazylia, oregano, pietruszka po 2 gałązki
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka oleju (u mnie ryżowy)
Świeżą, oczyszczoną, umytą rybę przyprawić solą i pieprzem z obu stron i w środku. Masło włożyć do środka rybki. Świeże zioła opłukać i podzielić na 2 części z każdego rodzaju. Jedną część ziół rozłożyć na spodzie rękawa do pieczenia, polać je odrobiną oleju. Na nich ułożyć rybę i resztę ziół na wierzch ryby. Skropić olejem. Zawiązać rękaw, wstawić do nagrzanego do 220°C piekarnika. Piec 30 - 40 minut góra/dół. Trzeba skontrolować po 30 minutach i zobaczyć czy jest upieczona. Skórka powinna się zarumienić na złoto :)
Smacznego :*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.