Ogólnie znane, lubiane i w moim domu bardzo często konsumowane. O jak ładnie się zrymowało ;) Tym razem zrobiłam z roztopionym masłem i powiem Wam szczerze, że to jest strzał w "dyche" ;)
Składniki:
- 1 l mleka
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 25 g masła
- 1 płaska łyżeczka soli
Masło roztopić i odstawić. Do naczynia wlać mleko dodać jajka, sól. Przemieszać mikserem na małych obrotach. Mąkę przesiać i dodać do mleka, przemieszać drewnianą łyżką (by nie zabrudzić mąką całej kuchni pod wpływem obrotów miksera) następnie wymieszać mikserem do połączenia składników. Na końcu dodać roztopione i wystudzone masło, zmiksować. Ciasto odstawić na 10 minut by odpoczęło. Rozgrzać patelnię i piec z obu stron bez dodatku tłuszczu.
Powodzenia w gotowaniu :-*
Łapię przepis, uwielbiam dobre naleśniki.
OdpowiedzUsuń