Wymyśliłam sobie ostatnio połączenie tymianku z pieprzem i suszonymi pomidorami, do tego dołożyłam pulpety i odrobinę ziemniaków. Obiad wyszedł pyszny. Sos będzie pasował również do kaszy, ryżu czy makaronu.
Składniki:
- 1 l wody
- 50 g pomidorów suszonych
- 1 łyżeczka pieprzu zielonego
- 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
- 3 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
- 1 nieduża cebulka
- 1 marchewka
- Pęczek zieleniny: pietruszka, seler, por, lubczyk
- 3 łyżki stołowe mąki pszennej
Cebulkę obrać, pokroić w kostkę. Na patelnię wlać łyżkę oleju, wrzucić cebulę i smażyć mieszając do zeszklenia. Marchewkę obrać, drobno pokroić. Natki opłukać związać ze sobą. Wodę wlać do garnka dodać marchewkę, zeszkloną cebulkę, pęczek zieleniny i zagotować. Dodać przygotowane pulpety lub inne mięso np. skrzydełka oraz pieprz, tymianek i pokrojone pomidory. Gotować na małym ogniu 20 -30 minut od zagotowania. Należy sprawdzić miękkość mięsa, ugotowane wyciągnąć razem z pęczkiem zieleniny. Rozmieszać mąkę z 3, 4 łyżkami zimnej wody, wlać do sosu. Mieszać ciągle rózgą do zagotowania i zagęszczenia się sosu by nie powstały gródki. Zmiksować blenderem i podawać.
Można również pominąć mikser jeżeli ktoś z Was lubi chrupać kuleczki pieprzu i nie przeszkadzają Wam kawałki pomidorów, i ziół.
Smacznego:-*
Nigdy nie jadłam takiego sosu.
OdpowiedzUsuńTaki misz masz ale wyszedł smaczny, dlatego wrzuciłam przepis :* dziękuję za Twoje komentarze
OdpowiedzUsuń