niedziela, 16 października 2022

Sos z suszonych pomidorów i zielonego pieprzu

Wymyśliłam  sobie ostatnio połączenie tymianku z pieprzem i suszonymi pomidorami, do tego dołożyłam pulpety i odrobinę ziemniaków. Obiad wyszedł pyszny. Sos będzie pasował również do kaszy, ryżu czy makaronu.


Składniki:
  • 1 l wody
  • 50 g pomidorów suszonych
  • 1 łyżeczka pieprzu zielonego 
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego 
  • 3 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • 1 nieduża cebulka
  • 1 marchewka
  • Pęczek zieleniny: pietruszka, seler, por, lubczyk
  • 3 łyżki stołowe mąki pszennej
Cebulkę obrać, pokroić w kostkę. Na patelnię wlać łyżkę oleju, wrzucić cebulę i smażyć mieszając do zeszklenia. Marchewkę obrać, drobno pokroić. Natki opłukać związać ze sobą. Wodę wlać do garnka dodać marchewkę, zeszkloną cebulkę, pęczek zieleniny i zagotować. Dodać przygotowane pulpety lub inne mięso np. skrzydełka oraz pieprz,  tymianek i pokrojone pomidory. Gotować na małym ogniu  20 -30 minut od zagotowania. Należy sprawdzić miękkość mięsa, ugotowane wyciągnąć razem z pęczkiem zieleniny. Rozmieszać mąkę z 3, 4 łyżkami zimnej wody, wlać do sosu. Mieszać ciągle rózgą  do zagotowania i zagęszczenia się sosu by nie powstały gródki. Zmiksować blenderem i podawać.


Można również pominąć mikser jeżeli ktoś z Was lubi chrupać kuleczki pieprzu i nie przeszkadzają Wam kawałki pomidorów, i ziół. 

Smacznego:-* 

2 komentarze:

  1. Taki misz masz ale wyszedł smaczny, dlatego wrzuciłam przepis :* dziękuję za Twoje komentarze

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życiowe pasje , Blogger