środa, 22 kwietnia 2020

Domowa granola

Zapraszam na granolę. Robię ją w większej ilości, ponieważ jest bardzo smaczna. Zamykam do pudełka i mam na dłużej. Pochłaniamy ją na śniadanie :) Nie dodaję do niej suszonych owoców. Nie skleja się wówczas jest fajna sypka i chrupiąca, a taką lubię. Suszone owoce można dodać według gustu tuż przed jedzeniem np.: rodzynki, daktyle, morele czy inne. Ilość składników podaję orientacyjnie, ponieważ każdy z Was może dołożyć to co lubi.


Składniki:
  • płatki owsiane górskie 500 g
  • słonecznik 150 g 
  • pestki dyni 100 g
  • płatki migdałowe 50 g
  • migdały całe 50 g
  • siemię lniane 4 łyżki
  • sezam 4 łyżki (w tej wersji granoli go nie dodałam ale jest pyszny)
  • orzechy włoskie 200 g
  • 6 łyżek miodu (u mnie nawłociowy) 
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli (opcjonalnie) 
  • 2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)


Piekarnik nagrzać do 150⁰ C. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać wszystkie składniki i wyłożyć na 2 blachy. Włożyć do piekarnika, przemieszać co 10 min ze względu na ilość. Piec około 50 min na złoty kolor.

Bardzo lubię ją z maślanką lub kefirem z dodatkiem świeżych lub mrożonych owoców np.: borówki, truskawki, banany lub winogrona.

Smacznego :)

1 komentarz:

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życiowe pasje , Blogger