środa, 22 kwietnia 2020

Jak przygotować mały Zielnik

Witajcie Kochani, podpowiem Wam jak można w przydomowym ogródku założyć sobie mały zielnik. Kocham zioła!
Wykorzystuję je:
  • do potraw jako świeży dodatek, 
  • do wody do picia 
  • do przetworów
  • do naparów, 
  • suszę
  • mrożę
W tym roku zaopatrzyłam się:
  • w tymianek (bardzo ciekawa odmiana o aromacie limonkowym)
  • miętę
  • rozmaryn
  • lubczyk (który co roku wcinają mi nornice)
Z ubiegłego roku przezimowała mi szałwia i oregano (lebiodka pospolita). W ogrodzie na skalniaku rozszalała się melisa więc jej nie ruszam ;)  


OK to do dzieła:
  • najlepiej zaplanować sobie jesienią miejsce na zielnik - należy użyźnić glebę np. obornikiem (u mnie koński) i przekopać szpadlem. Przez zimę pięknie się rozłoży, doda ziemi azotu, potasu, fosforu i innych składników mineralnych;
  • jeżeli zaczynacie wiosną to ziemię musicie dokładnie wyplewić, nawieźć kompostem i przekopać szpadlem

 jak na załączonym obrazku ;)


  • wyrównać glebę, wykopać odpowiedniej głębokości dołek i sadzić zioła w odpowiedniej odległości od siebie. 
  • podlać, poprosić by pięknie rosły i kochać :)

  • jeżeli są jeszcze chłodne noce bądź poranne przymrozki, to polecam wbić stabilnie 4 kijki i zawiązać do nich włókninę okrywową


Osobiście obsypuję grządki na ich obrzeżach granulatem na ślimaki. Może nie jest to zbyt ekologiczne ale cóż. Pochłoną wszystko co posadzę, żarłoczne bestie ;) 

POWODZENIA :*


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życiowe pasje , Blogger