poniedziałek, 24 lutego 2020

Muszle nadziewane tofu i boczniakiem

Podrzucam Wam przepis na fajną przekąskę imprezową. Mały eksperyment dla mnie, bo nigdy nie robiłam nic z tofu. Dzisiaj jestem bogatsza o kolejne doświadczenia smakowe :)



Składniki:
  • 40 szt. makaronu muszle (u mnie De Cecco)
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przelać wodą i porozdzielać.

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 6 szt. suszonych pomidorów z zalewy
  • 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 
  • 250 g boczniaka
  • 180 g tofu wędzonego
  • 160 g humusu z ciecierzycy
  • przyprawy: szczypta soli, pieprzu ziołowego i curry
Cebulę, imbir obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, zmiażdżyć i drobno posiekać. Grzyby opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym pokroić w kostkę razem z resztą składników.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju wrzucić cebulę  - smażyć 2 min do zeszklenia, następnie dodać czosnek, imbir pomidory - smażyć 1 min. Do tego dodać boczniaka i szynkę - smażyć do odparowania wody z grzybów około 5 minut. Przemieszać i na końcu dodać pokrojone w kosteczkę tofu. Całość smażyć około 2 minut, przyprawić do smaku i wystudzić. Do zimnego farszu dodać humus wymieszać i nadziewać makaron.

 

Życzę cudownych chwil przy stole :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życiowe pasje , Blogger