Składniki:
- 3 kg papryczek słodkich
- gorczyca
- 1 - 2 papryki chilli
Zalewa na 1 l wody: (do tej ilości papryki użyłam 4 litrów wody)
- 1 l wody
- 1/2 szk octu spirytusowego
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 cebula
Cebulę obrać, pokroić w piórka dodać do reszty składników, zagotować i ostudzić.
Papryczki opłukać, usunąć ogonki. Przygotować słoiki najlepiej 700 ml lub litrowe. Do każdego wsypać szczyptę gorczycy i 1-2 cm kawałeczek chilli (rzecz gustu - będzie bardziej lub mniej ostre), następnie wkładać papryczkę ile się zmieści. Zalać zalewą układając na wierzchu ziarna ziela, liście i cebulę. Zakręcić i pasteryzować 7-10 minut. Z podanej ilości otrzymałam 13 słoiczków.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.