Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- po gałązce ziół: szałwii, lubczyku, mięty, tymianku, rozmarynu, oregano
- 2 łyżki oleju ryżowego
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
Ziemniaczki oczyścić szczotką do warzyw. Mają delikatną skórkę, która łatwo schodzi. Osuszyć np. ręcznikiem papierowym. Naczynie żaroodporne posmarować olejem ryżowym. Na dnie ułożyć zioła i ziemniaki. Na wierzchu ułożyć masło, przykryć folią aluminiową. Włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec około 30 minut. Po tym czasie sprawdzić czy miękkie. Wszystko zależy od wielkości i gatunku ziemniaków.
Ps. Po 20 minutach pieczenia sprawdziłam czy miękkie i przemieszałam. Po 30 ściągnęłam folię troszkę posoliłam i zostawiłam jeszcze na 5 minut.
Smacznego :*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.