wtorek, 26 czerwca 2018

Zapiekanka makaronowa ze szparagami i boczniakiem

Zastanawiam się czy czas goni mnie, czy ja gonię czas ;) ciągle jest mi go mało i mało. Stwierdziłam jednak, że tym przepisem muszę się z Wami podzielić, bo obiad miałam wyborny. Polecam



Składniki:

  • 250 g makaronu penne (u mnie bez glutenu)
  • 150 g zielonych szparagów
  • 250 g boczniaka
  • 100 g papryczki do pieczenia "Padrón"
  • 250 g sera mozzarella
  • 3 jajka
  • 200 g śmietany 18%
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 1 czerwona cebula
  • sól, pieprz, 1/2 łyżeczki kurkumy, papryki słodkiej, gałki muszkatołowej (u mnie świeżo starta)  
Makaron wrzucić do posolonego wrzątku i gotować 5 minut od zagotowania - będzie al'dente. Odcedzić i przelać wodą.
Szparagi opłukać, odciąć końcówki i pokroić na mniejsze okół 1,5 cm kawałki. Boczniaki pokroić według uznania. Papryczkę opłukać usunąć z niej ogonki, odsączyć na ręczniku papierowym.



Na rozgrzaną patelnię dać łyżkę oleju kokosowego, dodać boczniaka przesmażyć dosłownie 2-3 minuty i ściągnąć z patelni. Następnie wrzucić na patelnię szparagi i papryczkę. Szczyptę posolić i smażyć do delikatnego zrumienienia papryczki (około 5 minut) mieszając od czasu do czasu.
Ser zetrzeć na drobnych oczkach dodać do niego śmietanę, jajka, drobno pokrojoną pietruszkę i przyprawy. Całość wymieszać.



Naczynie żaroodporne posmarować masłem ułożyć makaron, grzyby, szparagi z papryką zalać masą. Delikatnie przemieszać, ułożyć na wierzchu cebulę. Włożyć do nagrzanego do 200º piekarnika na 15 do 20 minut. 



Było pysznie :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życiowe pasje , Blogger