Składniki:
- 250 g makaronu penne (u mnie bez glutenu)
- 150 g zielonych szparagów
- 250 g boczniaka
- 100 g papryczki do pieczenia "Padrón"
- 250 g sera mozzarella
- 3 jajka
- 200 g śmietany 18%
- mały pęczek natki pietruszki
- 1 czerwona cebula
- sól, pieprz, 1/2 łyżeczki kurkumy, papryki słodkiej, gałki muszkatołowej (u mnie świeżo starta)
Makaron wrzucić do posolonego wrzątku i gotować 5 minut od zagotowania - będzie al'dente. Odcedzić i przelać wodą.
Szparagi opłukać, odciąć końcówki i pokroić na mniejsze okół 1,5 cm kawałki. Boczniaki pokroić według uznania. Papryczkę opłukać usunąć z niej ogonki, odsączyć na ręczniku papierowym.
Na rozgrzaną patelnię dać łyżkę oleju kokosowego, dodać boczniaka przesmażyć dosłownie 2-3 minuty i ściągnąć z patelni. Następnie wrzucić na patelnię szparagi i papryczkę. Szczyptę posolić i smażyć do delikatnego zrumienienia papryczki (około 5 minut) mieszając od czasu do czasu.
Ser zetrzeć na drobnych oczkach dodać do niego śmietanę, jajka, drobno pokrojoną pietruszkę i przyprawy. Całość wymieszać.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem ułożyć makaron, grzyby, szparagi z papryką zalać masą. Delikatnie przemieszać, ułożyć na wierzchu cebulę. Włożyć do nagrzanego do 200º piekarnika na 15 do 20 minut.
Było pysznie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.