Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 350 g mrożonego szpinaku
- łyżeczka kolendry (ziarna - zmiażdżyć w moździerzu)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- papryka ostra, sól lub Vegeta do smaku (po szczypcie)
- 300 g serka śmietankowego
- 1 łyżka świeżego koperku
- 1/2 łyżeczki świeżego chilli ( można dodać więcej, będzie na ossstro :)
- 200 g łososia norweskiego wędzonego
Wymieszać wyłożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia (najlepiej wysmarowanym masłem by dobrze ciasto odchodziło). Włożyć do nagrzanego do 160º piekarnika i piec około 15 minut do zrumienienia (termoobieg).Wyciągnąć ciasto i od razu ściągnąć papier.
Do serka dodać drobno posiekany koperek i paprykę chilli. Wymieszać.
Po wystudzeniu ciasta wysmarować je serkiem i ułożyć łososia. Zwinąć roladę i całość zawinąć w folię spożywczą odstawić do lodówki na 2 godziny.
Często robię dzień przed imprezą i zostawiam na noc w lodówce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.