piątek, 7 września 2018

Rolada szpinakowa z łososiem

Bardzo modna potrawa, świetnie się prezentuje na świątecznym stole ale nie tylko. Jest pyszną przekąską na wszelkiego rodzaju imprezy. Ach zapomniałam dodać,smakuje genialnie :)




Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 350 g mrożonego szpinaku
  • łyżeczka kolendry (ziarna - zmiażdżyć w moździerzu)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • papryka ostra, sól lub Vegeta do smaku (po szczypcie)
Składniki na nadzienie:
  • 300 g serka śmietankowego
  • 1 łyżka świeżego koperku
  • 1/2 łyżeczki świeżego chilli ( można dodać więcej, będzie na ossstro :)
  • 200 g łososia norweskiego wędzonego
Szpinak podgrzać na patelni do rozmrożenia i odparowania wody, dodać do niego zmiażdżony czosnek i kolendrę. Przemieszać minutę i odstawić do wystudzenia. Dodać żółtka, sok z cytryny przyprawy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i dodać je do szpinaku.





Wymieszać wyłożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia (najlepiej wysmarowanym masłem by dobrze ciasto odchodziło). Włożyć do nagrzanego do 160º piekarnika i piec około 15 minut do zrumienienia (termoobieg).Wyciągnąć ciasto i od razu ściągnąć papier.




Do serka dodać drobno posiekany koperek i paprykę chilli. Wymieszać.



Po wystudzeniu ciasta wysmarować je serkiem i ułożyć łososia. Zwinąć roladę i całość zawinąć w folię spożywczą odstawić do lodówki na 2 godziny.



Często robię dzień przed imprezą i zostawiam na noc w lodówce.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życiowe pasje , Blogger