niedziela, 14 stycznia 2018

Pieczarki faszerowane pastą z awokado

Pieczarki faszeruję zazwyczaj na grilla ale takie z piekarnika też bardzo lubię. Nowością u mnie jest awokado dodane do serka. Niepotrzebnie obawiałam się połączenia tych składników. Było smaczne :)



Składniki:

  • 300 g pieczarek (12 szt.)
  • 150 g serka kanapkowego (u mnie śmietankowy Hochland)
  • 1/2 awokado
  • 5 suszonych pomidorów z zalewy
  • sól himalajska, pieprz do smaku
Pieczarki opłukać, odciąć nóżki. Łyżeczką wydrążyć miąższ z połowy awokado i rozgnieść widelcem. Pomidorki suszone i nóżki pieczarek pokroić w mniejsze kawałeczki. Do awokado dodać serek, przyprawić solą i pieprzem dobrze wymieszać. Na koniec dodać pomidorki i nóżki z pieczarek, przemieszać. 




Pieczarki napełnić farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 


Przykryć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 20 min w temp. 200º C, ściągnąć folię i dopiec jeszcze 5 min.

Mogą być podane jako główny składnik lub zamiennik np. ziemniaków. Pyszne są, polecam :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger