poniedziałek, 6 marca 2017

Żeberka pieczone w rękawie

Żeberka robię może 2 razy w roku, chociaż osobiście bardzo je lubię to reszta rodziny za nimi nie przepada. Niestety jestem w mniejszości i pomimo tego, że gary są moje to przecież gotuję dla wszystkich i muszę dostosować jadłospis do reszty.



Składniki:
  • 1,3 kg żeberek
  • 2 łyżki przyprawy do mięs (u mnie z Lidla)
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • świeże zioła: rozmaryn i tymianek
  • 2, 3 łyżki oleju
Umyte mięso pokroić na mniejsze kawałki lub w całości np. trójkąty. Dodać obrany i zmiażdżony czosnek, drobno pokrojone zioła, resztę składników, i wymieszać.



Pozostawić mięso na około godzinę, by przeszło przyprawami.


Następnie ułożyć w rękawie, zapiąć go i włożyć do nagrzanego piekarnika na 1- 1,5 godz. Należy sprawdzić wykałaczką lub widelcem czy jest miękkie. Piec w 180°.


Mięso nie wymaga solenia i jest pyszne :)

2 komentarze:

  1. Fajny pomysł na pieczenie żeberek w rękawie. Jest pewność, że będą mięciutkie, wspaniale upieczone i jak piszesz, zasmakują pozostałym domownikom :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne żeberka Małgosiu,aż mi ochota na nie przyszła :-)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życiowe pasje , Blogger