piątek, 17 lutego 2017

Koktajl kawowo - bananowy

Zaryzykuję stwierdzenie, że jest dietetyczny ponieważ ma w sobie tyle cukru co banan i tyle tłuszczu co kefir. Połączenie jest jak dla mnie świetne :) Robi się szybko więc dorzucam przepis do akcji Małgosi Błyskawiczny piątek.
Osobiście nie używam cukru, bo nie mogę i słodzę tylko jeśli jest taka potrzeba. Jeżeli lubicie słodycz, do dołóżcie sobie do koktajlu łyżkę miodu.



Składniki:

  • 220 ml wody (1 szkl)
  • 1 łyżka stołowa kawy
  • 250 ml kefiru
  • 1 dojrzały banan
Wodę zagotować dodać kawę i gotować na małym ogniu 5 minut. Odstawić do przestudzenia i przecedzić najlepiej przez filtr do ekspresu lub zlać powoli z wierzchu by nie było fusów z kawy. Banana obrać pokroić i przełożyć do naczynia wraz kefirem i kawą. Całość zmiksować i koktajl gotowy.


Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. W weekendy stronię od mocnej kawy, ale za to chętnie robię ją w deserowej wersji. W zimie dolewam słodki syrop i koronuję bitą śmietaną, chociaż to prawdziwa bomba kaloryczna. Natomiast w lecie często przyrządzałam taki koktajl, tylko zamiast kefiru używałam zimnego mleka. Dla mnie to genialne połączenie – napój jest sycący, energizujący i smaczny nawet bez posłodzenia. Świetna i szybka propozycja na dobry początek dnia : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Całkiem fajny. Muszę też zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo polecam takie koktajle, są super jako przekąska :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger