Osobiście nie używam cukru, bo nie mogę i słodzę tylko jeśli jest taka potrzeba. Jeżeli lubicie słodycz, do dołóżcie sobie do koktajlu łyżkę miodu.
Składniki:
- 220 ml wody (1 szkl)
- 1 łyżka stołowa kawy
- 250 ml kefiru
- 1 dojrzały banan
Wodę zagotować dodać kawę i gotować na małym ogniu 5 minut. Odstawić do przestudzenia i przecedzić najlepiej przez filtr do ekspresu lub zlać powoli z wierzchu by nie było fusów z kawy. Banana obrać pokroić i przełożyć do naczynia wraz kefirem i kawą. Całość zmiksować i koktajl gotowy.
Smacznego :)
Uwielbiam koktajle :)
OdpowiedzUsuńpyszny:)
OdpowiedzUsuńW weekendy stronię od mocnej kawy, ale za to chętnie robię ją w deserowej wersji. W zimie dolewam słodki syrop i koronuję bitą śmietaną, chociaż to prawdziwa bomba kaloryczna. Natomiast w lecie często przyrządzałam taki koktajl, tylko zamiast kefiru używałam zimnego mleka. Dla mnie to genialne połączenie – napój jest sycący, energizujący i smaczny nawet bez posłodzenia. Świetna i szybka propozycja na dobry początek dnia : )
OdpowiedzUsuńPyszny koktajl :-)
OdpowiedzUsuńCałkiem fajny. Muszę też zrobić :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam takie koktajle, są super jako przekąska :)
OdpowiedzUsuń