czwartek, 16 lutego 2017

Chleb pełnoziarnisty

Swoją przygodę z pieczeniem chleba zaczęłam w ubiegłym roku na Święta Bożego Narodzenia. Przepis dostałam od sąsiadki, która od dawna sama piecze chleb. Pani Tereso bardzo dziękuję :) Chleby był pyszny, pachnący i oczywiście o niebo lepszy niż z piekarni. Ciekawe dlaczego...
...pamiętam kiedy jako mała dziewczynka obserwowałam jak mama rozpalała w piecu chlebowym i piekła w nim chleb...zapach dymu z pieczonym chlebem, który został mi w nosie po dzisiejszy dzień - cudowny :) Lubicie wspomnienia z dzieciństwa? ja kocham jeszcze z ukochaną siostrą przy lampce wina, zawsze łezka w oku się zakręci...ehh... zapraszam po przepis :)



Składniki na 2 bochenki:
  • 1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki soli
  • 500 g kefiru
  • 350 ml wody (letniej)
na zaczyn:
  • 10 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1/3 szkl letniej wody
Składniki na zaczyn wymieszać ze sobą, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Kiedy podwoi objętość dodać resztę składników oprócz wody i zacząć wyrabiać ciasto. Wodę dodawać stopniowo podczas wyrabiania tyle by ciasto nie było zbyt luźne lub za twarde (ja robiłam na oko biorąc za przykład konsystencję ciasta drożdżowego). Dlatego ilość wody jest tutaj ruchoma... "ile mąka zabierze". Pozostawić do wyrośnięcia około 2 - 3 godzin najlepiej w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Wyłożyć ciasto na stolnicę. Podzielić na 2 bochenki, przełożyć do wyłożonych papierem foremek.


Pozostawić do wyrośnięcia, piekarnik nagrzać do 220 st. Przed włożeniem do piekarnika pomalować wierzch wodą. Piec około 40 minut w 220 st. następnie zmniejszyć do 180 i piec kolejne 20 minut. Kiedy boki odchodzą od formy i ciasto jest upieczone wyjąć z formy i pozostawić na kratce do wystudzenia.


Spróbujcie, jest pyszny :)

2 komentarze:

  1. A ja psia kość ciągle się przymierzam ;) fajnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie wszystko musi nabrać mocy urzędowej ;) chleb jest pyszny, spróbuj

      Usuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger