Pyszne śledzie, których nawet nie można porównać do sklepowych. Ostatnio kupiłam ot z ciekawości, niestety nie dało się ich zjeść. Zostałam poczęstowana, i w jednej chwili poprosiłam o przepis. Kochana Pani G. serdecznie dziękuję. Dzielę się nim z Wami bo jest przepyszny. Przepis dołączam do
"Błyskawicznego piątku" jest prosty w wykonaniu a jak zrobicie go w środę, to w piątek możecie się wyłącznie delektować ;)
Składniki:
- 8 solonych płatów Matjas
- 1/2 szkl. oleju
- 1/2 szkl. octu winnego
- 100 g rodzynek
- 180 g przecieru pomidorowego (u mnie Pudliszki)
- 2 liście laurowe, 5 ziaren pieprzu, ziela angielskiego
- 1/2 kg cebuli
Śledzie namoczyć na 0,5 godziny. Odsączyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę, zeszklić następnie dodać ocet, rodzynki, przecier i przyprawy. Dusić razem około 5 minut i odstawić do wystudzenia.
W szklanym naczyniu rozłożyć 1/2 farszu na niego ułożyć pokrojone ryby i przykryć resztą farszu. Pozostawić w lodówce na 2 dni. Po tym czasie życzę smacznego.
Mniam! Uwielbiam śledziki :)
OdpowiedzUsuńŚledzie po kaszubsku to jedne z moich ulubionych potraw ze śledziami. Robię podobnie. Mogę jeść o każdej porze.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię Małgosiu i życzę miłego weekendu :)
Dziękuję Krysiu, wzajemnie :)
UsuńZ podsmażoną cebulką. Pycha, koniecznie zrobię :)
OdpowiedzUsuńAgnieszko, cebulka jest tylko zeszklona i podduszona w occie i przecierze :)
UsuńPyszne, całkiem zapomniałam o sledzikach :)
OdpowiedzUsuńPyszne śledziki :) Takie domowe mają zupełnie inny smak :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu wspaniałe śledziki, uwielbiam je pod każdą postacią :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam!!!;)
OdpowiedzUsuńPolecam są przepyszne :)
OdpowiedzUsuń