piątek, 5 sierpnia 2016

Śledzie po kaszubsku

Pyszne śledzie, których nawet nie można porównać do sklepowych. Ostatnio kupiłam ot z ciekawości, niestety nie dało się ich zjeść. Zostałam poczęstowana, i w jednej chwili poprosiłam o przepis. Kochana Pani G. serdecznie dziękuję. Dzielę się nim z Wami bo jest przepyszny. Przepis dołączam do "Błyskawicznego piątku" jest prosty w wykonaniu a jak zrobicie go w środę, to w piątek możecie się wyłącznie delektować ;)


Składniki:
  • 8 solonych płatów Matjas
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. octu winnego
  • 100 g rodzynek
  • 180 g przecieru pomidorowego (u mnie Pudliszki)
  • 2 liście laurowe, 5 ziaren pieprzu, ziela angielskiego
  • 1/2 kg cebuli
Śledzie namoczyć na 0,5 godziny. Odsączyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę, zeszklić następnie dodać ocet, rodzynki, przecier i przyprawy. Dusić razem około 5 minut i odstawić do wystudzenia. 



W szklanym naczyniu rozłożyć 1/2 farszu na niego ułożyć pokrojone ryby i przykryć resztą farszu. Pozostawić w lodówce na 2 dni. Po tym czasie życzę smacznego. 

10 komentarzy:

  1. Mniam! Uwielbiam śledziki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śledzie po kaszubsku to jedne z moich ulubionych potraw ze śledziami. Robię podobnie. Mogę jeść o każdej porze.
    Pozdrawiam Cię Małgosiu i życzę miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z podsmażoną cebulką. Pycha, koniecznie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, cebulka jest tylko zeszklona i podduszona w occie i przecierze :)

      Usuń
  4. Pyszne, całkiem zapomniałam o sledzikach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne śledziki :) Takie domowe mają zupełnie inny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Małgosiu wspaniałe śledziki, uwielbiam je pod każdą postacią :-)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger