piątek, 8 lipca 2016

Koktajl z czarnej porzeczki

Bomba witaminowa którą się ostatnio rozpieszczam, to bardziej mus jak koktajl. Czarna porzeczka ma mnóstwo wit.C  i rutyny, a żółtko jajka jest źródłem białka, wit. A,D,E,K oraz tłuszczu. Dlatego połączyłam oba składniki w koktajlu :)



Składniki:
  • 100 g czarnej porzeczki
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 1 żółtko jaja wiejskiego
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
Jajko sparzyć oddzielić białko od żółtka. Porzeczki opłukać, oczyścić z szypułek. Połączyć z jogurtem, żółtkiem i miodem. Zmiksować blenderem.

Miód nie jest konieczny, ja go nie dodawałam, ale jeśli ktoś lubi słodkie to polecam dołożyć. Fajna alternatywa dla śniadaniowych kanapek.

9 komentarzy:

  1. Super koktajl vel mus ;) intryguje mnie ten dodatek żółtka, chyba nie pierwszy raz u Ciebie, muszę to wreszcie wypróbować! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie przepadam za jajkami na miękko wolę wypić w koktajlach dlatego je dodaję. Żółtka jaja oraz wątróbka mają wit.k2MK4, która jest odpowiedzialna za wchłanianie się wapnia w kości :)

      Usuń
  2. Świetny pomysł ;) ale do świeżych nawet sparzonych żółtek nie przekonam się chyba nigdy, w wyjątkowych sytuacjach ich używam

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja uwielbiam czarną porzeczkę - Małgosiu jestem zachwycona ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie zdrowe propozycje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, pysznie i zdrowo Małgosiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. I mnie to żółtko intryguje, ale do tego typu przepisów, to trzeba mieć dobre, sprawdzone jajka. Ciężko tu u mnie o nie :( A taki koktajl to bym chętnie wypiła :) pychotka !

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger