Składniki:
- 100 g czarnej porzeczki
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1 żółtko jaja wiejskiego
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
Jajko sparzyć oddzielić białko od żółtka. Porzeczki opłukać, oczyścić z szypułek. Połączyć z jogurtem, żółtkiem i miodem. Zmiksować blenderem.
Miód nie jest konieczny, ja go nie dodawałam, ale jeśli ktoś lubi słodkie to polecam dołożyć. Fajna alternatywa dla śniadaniowych kanapek.
Polecam na błyskawiczny piątek u Małgosi :)
Super koktajl vel mus ;) intryguje mnie ten dodatek żółtka, chyba nie pierwszy raz u Ciebie, muszę to wreszcie wypróbować! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za jajkami na miękko wolę wypić w koktajlach dlatego je dodaję. Żółtka jaja oraz wątróbka mają wit.k2MK4, która jest odpowiedzialna za wchłanianie się wapnia w kości :)
UsuńŚwietny pomysł ;) ale do świeżych nawet sparzonych żółtek nie przekonam się chyba nigdy, w wyjątkowych sytuacjach ich używam
OdpowiedzUsuńMniam pyszności :-)
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam czarną porzeczkę - Małgosiu jestem zachwycona ;)
OdpowiedzUsuńLubię takie zdrowe propozycje :)
OdpowiedzUsuńSuper, pysznie i zdrowo Małgosiu :-)
OdpowiedzUsuńIstna bomba witaminowa :)
OdpowiedzUsuńI mnie to żółtko intryguje, ale do tego typu przepisów, to trzeba mieć dobre, sprawdzone jajka. Ciężko tu u mnie o nie :( A taki koktajl to bym chętnie wypiła :) pychotka !
OdpowiedzUsuń