poniedziałek, 27 czerwca 2016

Zupa koperkowa na wywarze mięsno - warzywnym

Wpadłam na grządki a tam piękny, świeży koper, którego nie zdążyły jeszcze obsiąść mszyce. Nie mogłam się oprzeć, zerwałam konkretną garść i zabrałam się za zupę. Tym razem pozwoliłam sobie na wywar z kości schabowych i warzyw. Zupa wyszła świetna. Jest łatwa w przygotowaniu, polecam :)



Składniki:

  • 2 l wody
  • włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, pora, liść lubczyku, natka pietruszki, cebulka opieczona jak do rosołu)
  • koperek 15 - 20 g
  • 300 g kości schabowej
  • 1/2 szkl. kaszy manny
  • sól himalajska lub kamienna, pieprz, szczypta chilli 
Kość opłukać, zalać wodą i zagotować. Do gotującej się kości dodać obrane i opłukane warzywa, zmniejszyć ogień i gotować około godzinę. Następnie przecedzić wywar, dodać do niego pokrojoną ugotowaną marchewkę, pietruszkę i seler. Zmiksować blenderem, dodać kaszę mannę, mieszać rózgą do zagotowania by nie powstały grudki. Koperek opłukać, drobno pokroić i dodać do gotującej się zupy. Przyprawić do smaku, gotować jeszcze minutkę i odstawić na 5 po czym można podawać.

Smacznego :)
  

6 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna zupka. Mszyce są teraz plagą na koperku. U mnie też :(
    Ja również korzystam z niego, póki mam koperek bez tych żyjątek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam :) Uwielbiam koperkową :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna, bardzo lubię takie zdrowe zupki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dziękuję za komentarze :) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger