wtorek, 12 lipca 2016

Dżem z czarnej porzeczki

Robiąc dżemy zazwyczaj dodaję żelfix ale, że ostatnio unikam chemii ile tylko się da, to postanowiłam zrobić go bez tego dodatku. Wyszedł pyszny i nic nie stracił na swojej konsystencji. Robi się go bardzo prosto, aż grzech nie skorzystać :)



Składniki:

  • 1 kg czarnych porzeczek
  • 0,5 kg cukru
Porzeczki opłukać, obrać z szypułek i przełożyć do garnka z grubym dnem. Zasypać cukrem i podgrzewać na niewielkim ogniu mieszając co chwilę aby cukier nie przypalił się do garnka. Po rozpuszczeniu cukru zmniejszyć ogień tak, by dżem tylko mrugał. Gotować 1-1,5 godziny w zależności jak bardzo ma być wysmażony. Należy przemieszać od czasu do czasu. Słoiki umyć, wyparzyć i wytrzeć do sucha wraz z zakrętkami. Przekładać gorący dżem i zakręcać. Można zapasteryzować ale ja tego nie robiłam. W książce
"Kuchnia Polska" Ewy Aszkiewicz wyczytałam, że nie trzeba tego robić. Zobaczę czy się zepsuje czy przetrwa, chociaż... jest tak pyszny, że zimy nie doczeka.

8 komentarzy:

  1. Najlepsze jest to co się samemu zrobi ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam według podobnego przepisu dżem z czarnej porzeczki w tamtym roku. Ostatnie słoiczki stały chyba do grudnia i też nie pasteryzowałam. Podobnie robię powidła ze śliwek tylko bez cukru. Ja tez staram się unikać chemii. Taki domowy dżemik jest najlepszy i najzdrowszy. Ten dżem na zdjęciu wygląda tak apetycznie, że pewnie tej zimy nie doczeka ;))))).

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie też porzeczkowe wytwory ;) dżem z porzeczki jest pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepszy ! Ostatnio mój ulubiony, chyba mi czegoś brakuje i nie doszłam do siebie jeszcze po porodzie, bo rzucam się na czarną porzeczkę jak dzika !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uzupełniaj witaminy, jeszcze jak karmisz to koniecznie.

      Usuń
  5. Fajny dżem. Samo zdrowie. Domowy, najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam w tym roku kilka słoiczków :-) uwielbiam dżem z czarnej porzeczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. w tym roku zaprawy u mnie pełną parą, porzeczki też sie załapią ;)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger