Robiąc dżemy zazwyczaj dodaję żelfix ale, że ostatnio unikam chemii ile tylko się da, to postanowiłam zrobić go bez tego dodatku. Wyszedł pyszny i nic nie stracił na swojej konsystencji. Robi się go bardzo prosto, aż grzech nie skorzystać :)
Składniki:
- 1 kg czarnych porzeczek
- 0,5 kg cukru
Porzeczki opłukać, obrać z szypułek i przełożyć do garnka z grubym dnem. Zasypać cukrem i podgrzewać na niewielkim ogniu mieszając co chwilę aby cukier nie przypalił się do garnka. Po rozpuszczeniu cukru zmniejszyć ogień tak, by dżem tylko mrugał. Gotować 1-1,5 godziny w zależności jak bardzo ma być wysmażony. Należy przemieszać od czasu do czasu. Słoiki umyć, wyparzyć i wytrzeć do sucha wraz z zakrętkami. Przekładać gorący dżem i zakręcać. Można zapasteryzować ale ja tego nie robiłam. W książce
"Kuchnia Polska" Ewy Aszkiewicz wyczytałam, że nie trzeba tego robić. Zobaczę czy się zepsuje czy przetrwa, chociaż... jest tak pyszny, że zimy nie doczeka.
Najlepsze jest to co się samemu zrobi ;)
OdpowiedzUsuńRobiłam według podobnego przepisu dżem z czarnej porzeczki w tamtym roku. Ostatnie słoiczki stały chyba do grudnia i też nie pasteryzowałam. Podobnie robię powidła ze śliwek tylko bez cukru. Ja tez staram się unikać chemii. Taki domowy dżemik jest najlepszy i najzdrowszy. Ten dżem na zdjęciu wygląda tak apetycznie, że pewnie tej zimy nie doczeka ;))))).
OdpowiedzUsuńU mnie też porzeczkowe wytwory ;) dżem z porzeczki jest pycha!
OdpowiedzUsuńNajlepszy ! Ostatnio mój ulubiony, chyba mi czegoś brakuje i nie doszłam do siebie jeszcze po porodzie, bo rzucam się na czarną porzeczkę jak dzika !
OdpowiedzUsuńUzupełniaj witaminy, jeszcze jak karmisz to koniecznie.
UsuńFajny dżem. Samo zdrowie. Domowy, najlepszy :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam w tym roku kilka słoiczków :-) uwielbiam dżem z czarnej porzeczki :-)
OdpowiedzUsuńw tym roku zaprawy u mnie pełną parą, porzeczki też sie załapią ;)
OdpowiedzUsuń