Grejpfrut - niskokaloryczna bomba witaminowa jest ostatnio u mnie bardzo na topie. Na przełomie luty, marzec zawsze spada moja odporność. Dlatego ratuję się jak mogę i jak na razie idzie mi całkiem dobrze ;) W okresie zimowym owoce cytrusowe są najlepsze więc zastępuję nimi braki własnych owoców z ogrodu.
Składniki na 2 porcje:
- 1 grejpfrut czerwony
- 1 gruszka
- 5 suszonych śliwek
- pestki dyni (według uznania - u mnie 2 łyżki)
- płatki chilli (odrobina)
Grejpfruta obrać ze skóry podzielić i pokroić na mniejsze kawałki. Gruszkę obrać, pociąć, śliwki przekroić na połowę dodać pestki dyni, chilli i wszystko razem wymieszać. Można odstawić do lodówki na 15 minut do schłodzenia i połączenia smaków.
Z grejpfruta można usunąć błony ja tego nie robię, lubię jego gorzkawy posmak. Można również dołożyć 1 łyżeczkę miodu będzie słodsze :)
Polecam na śniadanie :)
smaczna i zdrowa surówka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, smakowała mi bardzo lubię takie połączenia :) pozdrawiam
Usuń