sobota, 9 marca 2013

Sałatka Grillowa

To jeszcze nie czas na grilla jednakże ta sałatka jest wszechstronna wspaniale pasuje do drugiego dania jako dodatek do mięsa. Przepis pochodzi z książki:






  • 1kg ziemniaków
  • 3 ogórki
  • 2 pomidory
  • 2 cebule
  • 150 ml jogurtu, 4 dag majonezu, 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka octu
  • ½ pęczka pietruszki (niekoniecznie)
  • mielona papryka, sól, pieprz


Ziemniaki gotujemy w mundurkach, odcedzamy i studzimy, obieramy, kroimy w talarki. Ogórki obieramy, kroimy. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Pomidory myjemy, kroimy. W dużej salaterce układamy warstwę ziemniaków, lekko skrapiamy octem, posypujemy solą pieprzem. Na wierzch kładziemy warstwę ogórków, następnie warstwę cebuli i ponownie warstwami ziemniaki i ogórki z cebulą aż do wykorzystania wszystkich składników. Każdą warstwę oprószamy solą, pieprzem, lekko skrapiamy octem. Sałatkę odstawiamy na 2 godziny, w tym czasie przygotowujemy sos: do jogurtu dodajemy musztardę, majonez, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką mieloną i mieszamy. Polewamy sałatkę sosem, mieszamy dekorujemy pomidorem i pietruszką.

PS.
To jest oryginalny przepis. Osobiście nie warstwuję tej sałaty tyko w każdym z osobna pojemniku solę, pieprzę, kwaszę octem i potem mieszam razem składniki polewam od razu sosem i zostawiam w lodówce na min godz.

Robię tą sałatkę od kilku lat i jeszcze mi się nie znudziła. Porozdawałam ten przepis wielu znajomym i rodzinie. Jest łatwa w przygotowaniu i naprawdę bardzo smaczna. Polecam!

19 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł, muszę zmajstrować taką sałatkę:)) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och jest mega pyszna naprawdę polecam!!!

      Usuń
  2. ogorki zielone czy kiszone ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zielone, aczkolwiek z kiszonymi też jest dobra. Jadłam i potwierdzam.

      Usuń
  3. Swoim smakiem sałatka dziś zadziwiła naszych znajomych. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, cieszę się, że smakowała. Zachęcam do skorzystania z innych przepisów ;)

      Usuń
  4. Czy pomidory i ogórki kroimy w plasterki ? Właśnie szykuję sałatkę :) Pozdrawiam serdecznie .

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy pomidory i ogórki kroimy w plasterki ? Właśnie szykuję sałatkę :) Pozdrawiam serdecznie .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że nie odpowiedziałam wczoraj ale też grillowałam ;) Ogórki kroję w plasterki, natomiast pomidory na połówkę i w słupki wzdłuż pomidora.

      Usuń
  6. Robiłam dzisiaj tą sałatkę i jest przepyszna. Nie mogłam się od niej oderwać :) Polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Basiu, że smakowała polecam inne przepisy

      Usuń
  7. Witaj:) Mam zamiar właśnie zrobić taką sałatkę, zastanawiam się tylko ile tego octu dodać, tak żebym nie przesadziła. Proszę podaj mi tak m.in. ilośc tego octu, ile ml?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 łyżka octu to 5 ml zatykam palcami butelkę i kropię delikatnie każdą warstwę możesz użyć octu winnego jest zdrowszy i delikatniejszy

      Usuń
  8. Witam kochana:-) W niedzielę mam gości więc zrobię grila.Pozdrawiam cieplutko iczekaj za komentarzem.Buźka Małgosiu,dzięki za przepis-Maria:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję Marysiu, że Ci posmakuje :) buziaki

      Usuń
  9. Witam Małgosiu:-)Przepraszam,że zapomniałam odpisać:-( Przepis rewelacja.Wszystkim gościom smakowała,więc jeszcze raz wielkie dzięki.Buziaczki i uściski od Marii z Tczewa:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu, bardzo mnie to cieszy. Przesyłam buziaki :)

      Usuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger