Składniki:
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 1 gruszka
- 1 jabłko
- 1 marchewka
- 50 g suszonych śliwek
- 250 g pieczarek
- mała garść suszonych grzybów (około 50 - 80 g)
- 1 cebula
- 1 płaska łyżeczka majeranku
- po 3 ziarna jałowca, ziela angielskiego, pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- 1/2 łyżki soli himalajskiej
Kapustę kiszoną przełożyć do garnka zalać wodą tyle by ją odrobinę przykrywała dodać suszone grzyby, zagotować. Obrać gruszkę, jabłko i marchewkę. Zetrzeć je na tarce o grubych oczkach, przełożyć do kapusty i gotować. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki opłukać, pokroić, przesmażyć na łyżce oleju kokosowego. Cebulę obrać, pokroić w piórka i również przesmażyć do zrumienienia, dodać wraz z pieczarkami i śliwkami do kapusty. Przyprawić i gotować około 1 godziny na niewielkim ogniu. Podlać odrobinę wodą gdy odparuje. Bigos powinien być gęsty.
Smacznego :)
Ale mi Małgosiu zrobiłaś smaka na taki bigosik, chyba się jutro na niego skuszę :-)
OdpowiedzUsuńJest pyszny, nie wiem dlaczego do wszystkiego pakuję mięso, skoro bez niego też jest bardzo smacznie. No cóż nadszedł czas na zmiany :)
UsuńBrzmi pysznie! Ciekawa kompozycja smaków-z jednej strony kapusta i grzyby, a z drugiej jabłko, gruszka i śliwka.
OdpowiedzUsuń