piątek, 12 lutego 2016

Bigos wegetariański

Pierwszy raz robiłam bigos bez mięsa i powiem Wam szczerze, że jestem nim zachwycona. Zdrowo i dietetycznie :)



Składniki:
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 gruszka
  • 1 jabłko
  • 1 marchewka
  • 50 g suszonych śliwek
  • 250 g pieczarek
  • mała garść suszonych grzybów (około 50 - 80 g)
  • 1 cebula 
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • po 3 ziarna jałowca, ziela angielskiego, pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 1/2 łyżki soli himalajskiej
Kapustę kiszoną przełożyć do garnka zalać wodą tyle by ją odrobinę przykrywała dodać suszone grzyby, zagotować. Obrać gruszkę, jabłko i marchewkę. Zetrzeć je na tarce o grubych oczkach, przełożyć do kapusty i gotować. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki opłukać, pokroić, przesmażyć na łyżce oleju kokosowego. Cebulę obrać, pokroić w piórka i również przesmażyć do zrumienienia, dodać wraz z pieczarkami i śliwkami do kapusty. Przyprawić i gotować około 1 godziny na niewielkim ogniu. Podlać odrobinę wodą gdy odparuje. Bigos powinien być gęsty.

Smacznego :)


3 komentarze:

  1. Ale mi Małgosiu zrobiłaś smaka na taki bigosik, chyba się jutro na niego skuszę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszny, nie wiem dlaczego do wszystkiego pakuję mięso, skoro bez niego też jest bardzo smacznie. No cóż nadszedł czas na zmiany :)

      Usuń
  2. Brzmi pysznie! Ciekawa kompozycja smaków-z jednej strony kapusta i grzyby, a z drugiej jabłko, gruszka i śliwka.

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger