sobota, 13 lutego 2016

Surówka z selera

Seler - warzywo nie specjalnie zadowalające smakiem i zapachem, ale... ma więcej wit. C niż cytrusy, bardzo mało kalorii oraz dużo fosforu, wapnia, potasu i cynku. Po za tym oczyszcza organizm z toksyn, pobudza przemianę materii. To tylko kilka jego właściwości więcej do poczytania znajdziecie np. tutaj.




Surówka bardzo prosta w przygotowaniu i całkiem smaczna. Warto ją zrobić na śniadanie lub wziąć do pracy. 

Składniki na 1 porcję:
  • seler - korzeń 130 g
  • 1 jabłko 130 g
  • 1 marchew 60 - 80 g
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
Warzywa umyć, obrać zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Jabłko na grubych, skropić całość octem jabłkowym. 
Banalnie proste, smaczne i przede wszystkim zdrowe :)

4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie domowe surówki - jak to zupełnie inaczej i smakuje i pachnie niż te wszystkie sklepowe ! A korzeń selera uwielbiam w sałatkach - pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna surówka - też pisałam o selerze, bo jest baaardzo zdrowy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie domowe surówki a ta twoja wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger