niedziela, 31 stycznia 2016

Babeczki z suszonymi owocami - dietetyczne

Czy można zrobić zdrowe ciacha? Wszystko zależy od tego co jest właściwie dla nas zdrowe co możemy jeść a co musimy ograniczyć. W moim przypadku jest to cukier i mąka. Diabetycy muszą bardzo uważać na produkty podnoszące poziom glukozy. Do moich babeczek nie dodałam cukru ponieważ owoce suszone są słodkie. Mąkę pszenną zamieniłam na jaglaną i zmielone ziarna siemienia, słonecznika i orzechów. Zapraszam :)



Składniki:
  • 200 g suszonych (śliwki, rodzynki, żurawina)
  • 80 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki nutelli
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 100 g mąki jaglanej
  • 200 g mieszanki ziaren tutaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli himalajskiej

Śliwki suszone pokroić w mniejsze kawałki.


Formę do pieczenia wyłożyć papilotami, piekarnik nagrzać do 180 st.C. Na małym ogniu roztopić masło z czekoladą i nutellą tak by nie przegrzać za dużo, ponieważ następnie należy dodać jajka i mleko. Dokładnie rozmieszać rózgą lub trzepaczką.
Do misy przesiać jaglankę dodać mieszankę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, wymieszać.


Następnie do tego przelać masę, wrzucić suszone owoce i wymieszać. 


Masę nakładać do papilotek (około 1,5 łyżki stołowej do jednej). 



Piec 30 min. do suchego patyczka.

Babeczki oprószyłam delikatnie cukrem pudrem dla dzieci bo sama nie mogę ale nie jest on niezbędny :) 

Wyszło całkiem smacznie i wydaje mi się, że zdrowo. Smacznego !

2 komentarze:

  1. Są urocze i na pewno pyszne : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Wystarczy zmienić tylko kilka składników, a pyszne i zdrowe ciastka gotowe :-)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger