poniedziałek, 7 września 2015

Dżem malinowy

Podrzucam Wam przepis na szybki i przepyszny dżem. Maliny jeszcze są, koniecznie spróbujcie. A pestki...hm... mi nie przeszkadzają.



Składniki:
  • 1 kg malin
  • 35 dag cukru
  • 1 żelfix 3:1
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego (opcjonalnie)
Maliny przebrać z nieczystości, wymieszać z żelfixem, zagotować. Następnie dodać cukier i kwasek, gotować 3 minuty. Mieszać do zaniku piany. Gorący przelać do czystych słoiczków, zakręcić i obrócić do góry dnem na około 15 minut. Nie pasteryzuję.

Dla mnie boski ;) Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Ja w tym roku już zrobiłam dżem malinowy. I nie tylko jego. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I bardzo dobrze trzeba korzystać z darów ziemi ;)

      Usuń
  2. Jadłam kiedyś u koleżanki taki dżem malinowy i był pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angeliko, taki jest... pyszny :) pozdrawiam ciepło

      Usuń
  3. Ojoj malinowy dżemik to marzenie. Mojej mamie w tym roku wyschło połowę malin i nie było z czego robic dżemików. Ale poratowałyśmy się innymi owocami. Pysznie Małgosiu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malinami poratowała mnie sąsiadka, u mnie nornice i susza zniszczyły nasadę ale szukam jeża może w przyszłym roku będzie lepiej ;)

      Usuń
  4. Ale aromatycznie:)u mnie w domu rodzinnym zawsze robiony był sok malinowy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ! I lubię robić dżemy malinowe i soki, a potem je kitram na zimę, gdy zaczyna się przeziębienie :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger