Podrzucam Wam przepis na szybki i przepyszny dżem. Maliny jeszcze są, koniecznie spróbujcie. A pestki...hm... mi nie przeszkadzają.
Składniki:
- 1 kg malin
- 35 dag cukru
- 1 żelfix 3:1
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego (opcjonalnie)
Dla mnie boski ;) Smacznego!
Ja w tym roku już zrobiłam dżem malinowy. I nie tylko jego. :)
OdpowiedzUsuńI bardzo dobrze trzeba korzystać z darów ziemi ;)
UsuńJadłam kiedyś u koleżanki taki dżem malinowy i był pyszny :)
OdpowiedzUsuńAngeliko, taki jest... pyszny :) pozdrawiam ciepło
UsuńOjoj malinowy dżemik to marzenie. Mojej mamie w tym roku wyschło połowę malin i nie było z czego robic dżemików. Ale poratowałyśmy się innymi owocami. Pysznie Małgosiu :-)
OdpowiedzUsuńMalinami poratowała mnie sąsiadka, u mnie nornice i susza zniszczyły nasadę ale szukam jeża może w przyszłym roku będzie lepiej ;)
UsuńAle aromatycznie:)u mnie w domu rodzinnym zawsze robiony był sok malinowy:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ! I lubię robić dżemy malinowe i soki, a potem je kitram na zimę, gdy zaczyna się przeziębienie :)
OdpowiedzUsuń