piątek, 21 sierpnia 2015

Ciasto na knedle z owocami

Będąc w Wiedniu jakieś 15 lat temu, miałam okazję jeść przepyszne knedle z morelami. Jak się później okazało ciasto było z torebki. Pytając czy można zrobić takie dowiedziałam się, że można i tyle! Trochę czasu zajęło mi szukanie idealnego ciasta na knedle zwłaszcza, że nie robię ich często. Znalazłam na stronie www.smakizycia.pl Magdy Gessler (tutaj). Smakuje mi bardzo i jest podobne do tych pysznych knedli z Wiednia z tą różnicą że domowe i nie z torebki. Zrobiłam z większej ilości składników, ponieważ bardzo je lubię na zimno. Robiłam je już na wiosnę z truskawkami, teraz ze śliwkami i jeszcze chodzą za mną morele :)


ze śliwkami


z truskawkami

Składniki:
  • 900 g obranych ziemniaków
  • 400 g mąki pszennej (u mnie Poznańska)
  • 2 jajka
  • śliwki węgierki lub inne owoce 700 - 800 g (truskawki, morele)
  • 100 g masła
  • 3/4 szkl bułki tartej
  • sól,cukier, cynamon do smaku
Ziemniaki obrać, ugotować (posoliłam 1 łyżkę). Odcedzić, przecisnąć przez praskę i wystudzić.(W tym czasie usunąć pestki ze śliwek.) Stolnicę podsypać mąką wyłożyć ziemniaki. Szczyptę posolić, wbić jajka dodać mąkę i wyrobić ciasto. Z ciasta można uformować wałki, które należy pociąć na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć, ułożyć śliwkę, zawinąć i utoczyć ładną kulkę. W dużym rondlu zagotować wodę dodać odrobinę soli (1/2 łyżeczki). Włożyć knedle, przemieszać delikatnie i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Czas gotowania jest uzależniony od owoców. Z truskawkami i morelami wystarczą 2 minuty gotowania. Śliwki są troszkę twardsze więc gotowałam 4 minuty.Wyjąć łyżką cedzakową obtoczyć w zrumienionej na maśle bułce tartej. Obsypać cukrem i cynamonem do smaku.


Smacznego :)

15 komentarzy:

  1. Nie jadłam całe wieki knedli! Najlepsze robiła zawsze moja babcia. :-) Twoje wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak przepisy "babć" są genialne :) Dziękuję i polecam :)

      Usuń
  2. Wygląda smakowicie ☺ a przepis zachęca do zrobienia knedli ☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Gosiu pyszne, może zrobię, choć czasu ciągle brak :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie ! Ja też teraz jestem na fali knedli ze śliwkami i morelami :) Z truskawkami też już robiłam - pycha. Ciasta ciągle wypróbowuję, więc z tego przepisu też na pewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. będzie mi bardzo miło, ciasto jest na prawdę fajne

      Usuń
  5. Ale wspomnienia :)
    Nie jadłam z 10 lat.
    Pycha :)
    Ze śliwką poproszę kilka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie zrób Agnieszko :) nasyć głód wspomnień

      Usuń
  6. Uwielbiam knedle. A zwłaszcza ze śliwkami i morelami. Do ciasta dodawałam jeszcze trochę białego sera. Muszę zrobić bez jego dodatku. Tak więc przede mną taki przepis i koniecznie musze zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czytałam Krysiu Twój przepis i też za mną chodzi z dodatkiem serka więc skorzystam :)

      Usuń
  7. Bardzo,bardzo lubię knedle z owocami:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Knedle z owocami, moje dzieci przepadają za nimi :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A moje dzieci jedzą ostatnio oczami :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger