środa, 19 sierpnia 2015

Nalewka jeżynowa

Kiepsko, kiepsko w tym roku. Myślałam, że wino zrobię a tymczasem tylko nalewka. Robię ją pierwszy raz i nie wiem jaka będzie w smaku. Macie ochotę zrobić? Próbujcie. U mnie owoc, alkohol i cukier bez żadnych udziwnień. Na degustację przyjdzie czas. Spróbuję to się podzielę z Wami informacją ;)





Składniki:
  • 1 kg owoców
  • 1/2 l spirytusu
  • 1/2 l wódki
  • 1/2 l wody 
  • 80 dag cukru 
Owoce zalać alkoholem na tydzień. Następnie zlać nasączony alkohol. Wodę zagotować, dodać cukier przemieszać do rozpuszczenia i gotować 2 minuty. Przestudzić i zalać syropem owoce na  kolejny tydzień następnie zlać przez gazę lub gęste sito i połączyć alkohol z syropem. Wymieszać i przelać do butelek. Pozostawić na 4 miesiące. Smacznego :)

Degustacja: nalewka dobra, słodka, dla kobiet idealna. Osobiście wolę mocniejsze więc następnym razem sam spirytus i mniej cukru 60 dag wystarczy.

8 komentarzy:

  1. będzie pyszna;wyjątkowa...też robię taką nalewkę;) zapraszam na kilka innych przepisów na nalewki;pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/nalewki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och ależ u Ciebie mnóstwo wspaniałości :)

      Usuń
  2. Na pewno nie pogardziłabym taką nalewką ;) Uwielbiam jeżyny, ich smak, kolor i zapach. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama jestem bardzo ciekawa smaku :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Dobra Małgoś nie ociągaj się tylko polewaj :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nalewka ma piękny kolor. Takiej nie piłam :)
    Za kilka miesięcy zaglądam tu, bo jestem ciekawa smaku.

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger