wtorek, 9 czerwca 2015

Zupa jarzynowa - dietetyczna

Kocham zupy wszelakie. Tym razem zrobiłam najnormalniejszą w świecie jarzynówkę ale w wersji dietetycznej. Spróbujcie, mnie smakowała bardzo :)



Składniki:
  • 1 mały kalafior
  • 4 średnie marchewki
  • 1/4 selera
  • 1 pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • 200 g fasolki szparagowej (u mnie mrożona)
  • 150 g groszku cukrowego (mrożony)

  • 1 skrzydełko z kurczaka
  • 2 l wody
  • 1 łyżka przyprawy typu Vegeta, pieprz, sól do smaku
  • sok z 1/2 cytryny
Skrzydełko zalać zimną wodą i gotować 20 minut. W tym czasie wszystkie jarzyny opłukać, obrać i pokroić: marchewkę i pietruszkę w plasterki, ziemniaki i selera w grubszą kostkę. Fasolkę na połowę, kalafior podzielić na różyczki. Do mięsnego wywaru dodać marchewkę i ziemniaki - gotować 5 minut, następnie pietruszkę seler i kalafior. Gotować razem około 15 minut, przyprawić Vegetą. Dodać groszek, fasolkę szparagową - gotować kolejne 5 minut. Przyprawić do smaku i podawać. Można dodać przegotowanej wody jeżeli będzie za gęsta, doprawić :) 

Zupa jest słodkawa dlatego dodałam odrobinę soku z cytryny. 


5 komentarzy:

  1. Pysznie i domowo, lubię takie obiadki.

    OdpowiedzUsuń
  2. omnomnom wygląda smakowicie : jutro na obiad! :)
    Tradycyjnie, zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszystkie zupki. Są zdrowe i pożywne. A najważniejsze, ze spożywamy je na ciepło! Z tego cieszy się nasz żołądek. Super, gratuluje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger