Jajka wiosenne - na zimno
Nazwałam je tak ponieważ do sosu dołożyłam rzodkiewkę i szczypiorek, które rozpoczynają sezon nowalijek. Pomysł podrzuciła mi moja przyjaciółka A. za który z całego serca dziękuję. Jajka były wyśmienite! Ugotowałam 12 jajek ale można około 15 - sosu wystarczy. Jajka powinny być w nim zanurzone. Jeden minus tej przekąski - rzodkiewka barwi. Jeśli zaleje się jajka i odstawi na 0,5 godziny to pojawiają się różowe kropeczki nie wygląda to zbyt estetycznie ale moim Gościom to nie przeszkadzało ;) Zawsze można ją pominąć.
Składniki:
- 12 jajek ugotowanych na twardo (10 minut od zagotowania)
- 150 ml majonezu
- 200 g jogurtu greckiego
- 180 g jogurtu naturalnego (u mnie Zott - jest gęsty)
- pęczek szczypiorku
- pęczek rzodkiewek (10 sztuk)
- sól, pieprz biały do smaku
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub szczypta kwasku
- szczypta cukru lub odrobina miodu
Szczypiorek i rzodkiewkę opłukać. Szczypiorek drobno pokroić a rzodkiewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wymieszać jogurty z majonezem, dodać nowalijki i przyprawić do smaku. Jajka obrać przekroić na połówki, ułożyć na półmisku i zalać sosem.
Polecam :)
Smacznie! :)
OdpowiedzUsuńjajka zawsze dobre, fajnie to wymyslone :)
OdpowiedzUsuń