Składniki:
- 700 g piersi z kurczaka
- 4 łyżeczki przyprawy "Gyros"
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 2 cebule
- 400 g kapusty pekińskiej
- 6, 7 ogórków konserwowych
- puszka kukurydzy
- 1 łyżka stołowa soku z cytryny
Na sos:
- 200 g jogurtu greckiego
- 150 ml majonezu u mnie "Kielecki"
- 70 ml ketchupu
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej, szczypta chili
Mięso opłukać w zimnej wodzie osuszyć np. ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę mniej więcej 1x1 cm. Następnie obsypać w/w przyprawami i pozostawić na 0,5 godziny w temp. pokojowej.
Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju i smażyć mięso partiami tak by każdy kawałeczek miał swoje miejsce. Przemieszać by się równomiernie obsmażyło i przełożyć najlepiej łyżką cedzakową na naczynie wyłożone ręcznikiem papierowym by wchłonął nadmiar tłuszczu. Po czym dolać oleju i smażyć kolejną partię mięsa postępując jak wcześniej - do całkowitego wysmażenia, pozostawić do wystudzenia.
Wymieszać składniki na sos. Układać warstwowo składniki sałaty
Dno naczynia wysmarować 1/3 sosu ułożyć kurczaka, na niego cebulę, ogórki, 2 łyżki sosu. Następnie kukurydzę, kapustę i resztę sosu na wierzch. Ostawić do lodówki na 1 godzinę.
Pysznie polecam :)
Bardzo lubię tego typu smaki. Twoja sałatka jak najbardziej się w to wpisuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, miło mi :)
UsuńGyros to moja ulubiona sałatka :) robię z podobnymi składnikami jest smakowita ;) zapraszamy również do nas http://blotodlazuchwalych.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńMoje dzieciaki ją uwielbiają :) my też chętnie sobie serwujemy :) super sałatka Małgosiu :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńFajna sałatka i do tego efektowna. W niej jako w nielicznych toleruję kukurydzę.
OdpowiedzUsuńPyszna:)
OdpowiedzUsuńMam troszkę inny przepis na tę sałatkę - faktycznie pychota! :)
OdpowiedzUsuń