sobota, 21 lutego 2015

Sałatka Gyros - warstwowa.

Pyszny soczysty, dobrze zamarynowany i usmażony kurczak, wyrazisty sos i kapusta pekińska tworzą razem doskonałą sałatkę. W internecie znajdziecie na nią mnóstwo przepisów. Osobiście chciałam Wam zwrócić uwagę na wysmażenie mięsa. Kawałki są małe, mięsko powinno być soczyste dlatego ważne jest by smażyć je partiami. Gdy da się zbyt dużo mięsa bądź całości na 1 raz, wówczas obniży się temperatura smażenia i mięso puści sok. Będzie się dusić po czym smażyć i tym samym małe kawałki mięsa staną się wysuszone. Sałatka straci na smaku. 




Składniki:
  • 700 g piersi z kurczaka
  • 4 łyżeczki przyprawy "Gyros"
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej

  • 2 cebule
  • 400 g kapusty pekińskiej
  • 6, 7 ogórków konserwowych
  • puszka kukurydzy
  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny
Na sos:
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 150 ml majonezu u mnie "Kielecki"
  • 70 ml ketchupu
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej, szczypta chili 
Mięso opłukać w zimnej wodzie osuszyć np. ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę mniej więcej 1x1 cm. Następnie obsypać w/w przyprawami i pozostawić na 0,5 godziny w temp. pokojowej. 
W tym czasie obrać cebule, pokroić w kostkę i zalać ją wrzątkiem na 3 minuty po czym odcedzić. Ogórki również pokroić w drobną kostkę a kukurydzę odsączyć na durszlaku. Kapustę pekińską przekroić na połowę, położyć płasko na desce i przekroić wzdłuż na paski szerokości 2, 3 cm. Następnie cieńsze w poprzek na szerokość około 1 cm. Przełożyć do szklanego naczynia, posolić 2 szczyptami soli, skropić sokiem z cytryny, przemieszać i odstawić na 15 minut. Odgnieść odrobinę w dłoni. 
Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju  i smażyć mięso partiami tak by każdy kawałeczek miał swoje miejsce. Przemieszać by się równomiernie obsmażyło i przełożyć najlepiej łyżką cedzakową na naczynie wyłożone ręcznikiem papierowym by wchłonął nadmiar tłuszczu. Po czym dolać oleju i smażyć kolejną partię mięsa postępując jak wcześniej - do całkowitego wysmażenia, pozostawić do wystudzenia. 
Wymieszać składniki na sos. Układać warstwowo składniki sałaty
Dno naczynia wysmarować 1/3 sosu ułożyć kurczaka, na niego cebulę, ogórki, 2 łyżki sosu. Następnie kukurydzę, kapustę i resztę sosu na wierzch. Ostawić do lodówki na 1 godzinę. 


Pysznie polecam :)

7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię tego typu smaki. Twoja sałatka jak najbardziej się w to wpisuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gyros to moja ulubiona sałatka :) robię z podobnymi składnikami jest smakowita ;) zapraszamy również do nas http://blotodlazuchwalych.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje dzieciaki ją uwielbiają :) my też chętnie sobie serwujemy :) super sałatka Małgosiu :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna sałatka i do tego efektowna. W niej jako w nielicznych toleruję kukurydzę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam troszkę inny przepis na tę sałatkę - faktycznie pychota! :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger