niedziela, 15 lutego 2015

Sajgonki z mięsem indyczym

Rewelacyjna przekąska na ciepło, na każdą imprezę. Zdecydowanie częściej powinnam je robić, nawet jako samodzielne danie obiadowe z surówką. Robiłam je kiedyś z piersi z kurczaka ale bardziej mi smakują z mięsa gulaszowego indyczego. Kupuję mięso w kawałku i proszę ekspedientkę o zmielenie. Tak jest wygodniej i przede wszystkim widzę jakie mięso się mieli :)


Składniki:
  • 3 opakowania 50 g papieru ryżowego
  • 100 g makaronu Vermicelli
  • 15 g grzybów mun (u mnie krojone)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g mięsa mielonego indyczego
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 50 g pędów bambusa (opcjonalnie)
  • 30 g rukoli (garść)
  • 1 jajko
  • sól, chili do smaku

Grzyby zalać wrzątkiem i gotować 5 minut. Następnie odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki (około 1cm). Marchewkę obrać zetrzeć na drobnych oczkach. Rukolę przepłukać pod bieżącą wodą odsączyć i pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na 1 łyżce oleju dodać do niej zmiażdżony czosnek, marchewkę i minutkę razem przesmażyć. Następnie dodać mięso dokładnie rozmieszać, przyprawić sosem sojowym i rybnym smażyć 5-7 minut ściągnąć z ognia Pozostawić do przestudzenia. W miedzy czasie makaron namoczyć 10 minut w zimnej wodzie po czym włożyć do wrzątku na 5 sekund. Odcedzić i przelać zimną wodą. Następnie pokroić w kawałki (około 1 cm). Pędy bambusa wyjąć z zalewy, pokroić. Do mięsa dodać grzyby, makaron, rukolę, jajko, bambusa. Przyprawić i dokładnie wymieszać. 


Pojedynczy placek papieru ryżowego zamoczyć na 2 sekundy w letniej wodzie położyć na desce i jak zmięknie nałożyć 1 - 1,5 łyżki farszu. Zawinąć od spodu, następnie boki i zwinąć (sposób zawijania jak krokiety). 


Smażyć na patelni w większej ilości oleju z obu stron lub w woku na złoty kolor. 

Z podanych składników otrzymałam 38 sztuk. Pysznie polecam :)

4 komentarze:

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger