Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego indyczego
- 1 marchewka (średnia)
- 1 cebula
- 3 pomidory suszone z zalewy
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- szczypta kminu rzymskiego, kolendry (u mnie cała)
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta do obtoczenia
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na łyżce oleju i przestudzić. Marchewkę obrać, zetrzeć na drobnych oczkach. Pomidory drobno pokroić. Kmin i kolendrę rozgnieść w moździerzu. Mięso mielone przełożyć do miseczki dodać do niego powyższe składniki, wraz z bułką i jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.
Formować kulki wielkości cytryny, obtaczać w bułce i rozgnieść palcami formując kotleta.
Smażyć na oleju z obu stron, na średnim ogniu. Układać na ręczniku papierowym by odciekły z nadmiaru tłuszczu.
Z podanych składników otrzymałam 9 kotletów. Polecam :)
Pysznie rumiane, i tak niespodzianka w środku ;)
OdpowiedzUsuń