niedziela, 11 stycznia 2015

Kotlety mielone indycze

...z pysznymi dodatkami jakimi są pomidory suszone z zalewy i świeża marchewka. Coś innego, pysznego w całkiem przystępnej cenie :)




Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego indyczego
  • 1 marchewka (średnia)
  • 1 cebula
  • 3 pomidory suszone z zalewy
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • szczypta kminu rzymskiego, kolendry (u mnie cała)
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na łyżce oleju i przestudzić. Marchewkę obrać, zetrzeć na drobnych oczkach. Pomidory drobno pokroić. Kmin i kolendrę rozgnieść w moździerzu. Mięso mielone przełożyć do miseczki dodać do niego powyższe składniki, wraz z bułką i jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.



Formować kulki wielkości cytryny, obtaczać w bułce i rozgnieść palcami formując kotleta. 



Smażyć na oleju z obu stron, na średnim ogniu. Układać na ręczniku papierowym by odciekły z nadmiaru tłuszczu. 
Z podanych składników otrzymałam 9 kotletów. Polecam :)



1 komentarz:

  1. Pysznie rumiane, i tak niespodzianka w środku ;)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger