Składniki na ciasto (forma 30 x 24 cm)
- 500 g mąki pszennej
- 200 g margaryny (u mnie Palma)
- 100 g cukru
- 1 jajko + 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 białko do posmarowania
- 1 kg jabłek (u mnie Lobo)
- 50 g cukru
- sok z połówki cytryny (lub kwasek cytrynowy)
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- aromat rumowy (2 krople)
Jabłka obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić do lodówki na godzinę.
Nagrzać piekarnik do 160 st. Blachę na ciasto wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyjąć większą część ciasta i rozwałkować cienko tak by wyłożyć również boki formy (u mnie 30 x 24 cm). Wyłożyć ciasto na blachę, poprawić boki formy - gdzie za dużo przyciąć, gdzie mało dołożyć by były równomiernie obłożone ciastem. Ponakłuwać widelcem, posmarować białkiem następnie włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiec na jasno złoty kolor (u mnie 20 min.). Ciasto pozostawić do przestygnięcia.
W między czasie odcisnąć jabłka z nadmiaru soku. Dodać do nich cynamon, aromat i wymieszać.Ułożyć je na wystudzonym cieście następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach resztę ciasta i ułożyć na jabłka, delikatnie przycisnąć, posmarować białkiem. Piec w 160 st. około 60 min. Po wystudzeniu obsypać cukrem pudrem jeśli ktoś lubi słodkie ciasta.
Osobiście ograniczam ilość cukru we wszystkim dlatego ciasto nie jest przesłodzone.
 Print Friendly
Print Friendly
 

 
 
 
 
 
 Posty
Posty
 
 













Wspaniała:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aguś, trudno oceniać samą siebie ale rodzinka spałaszowała tego samego dnia więc chyba smakowało :)
UsuńSzarlotka obowiązkowo na jesień :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, jesienne ciasto. Wówczas jabłka najlepsze:
UsuńPyszne domowe ciasto!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńświetna szarlotka ja tez muszę się zebrać i zrobić własną:)
OdpowiedzUsuńOczywiście Justynko, własne są najlepsze :)
UsuńUwielbiam szarlotkę :-)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuń